Home

Andalusie


Airport Service

Vliegveld Afhaal Service.
Begin Uw vakantie goed en laat ons u ophalen op Malaga Airport.
Lees meer


Aantrekkelijke prijzen

Een camper vakantie vanaf 85 €/dag ! All-in en zonder verdere extras. Informeer naar beschikbaarheid.
Informeer


Winter-
aanbieding

Zolang de klok de wintertijd aangeeft huurt u bij Joep een camper voor de hele maand voor maar 1500€
Informeer


Costa Brava

Joeps Camperverhuur met dezelfde ongelooflijke prijs/kwaliteit nu ook aan de Costa Brava met Airport service Gerona of Barcelona.
Informeer

Verslag  van onze rondreis door Andalusië mei / juni 2015.

Begin 2015 besloten wij , Dolf en Anneke, voor een vakantie in Andalusië en huurden op de valreep een camper bij Joep. Het werden drie onvergetelijke weken en wij beloofden Joep een reisverslag voor zijn website.  Joep en Antoinette : hierbij zoals beloofd !

Donderdag 21 mei 2015: Haarlem  - omgeving Málaga – Bobadilla  (omgeving Antequerra)

’s morgens om 10 uur kwamen wij aan op vliegveld Málaga en troffen op de afgesproken plek de buurvrouw van Joep . Na een half uur rijden kwamen we aan bij zijn huis waar camper “Joli” voor ons klaarstond.  We zagen gelijk de steile afrit naar het huis waar een camper zich op dat moment brullend naar boven ploegde. Antoinette  liep zich de benen uit het lijf om de aankomende vakantiegangers van de juiste camper te voorzien.  Intussen bedacht ze ook nog dat wij wel trek zouden hebben. Tussen alle drukte door toverde ze een lunch op tafel  en daarna was het zover ….  wij konden vertrekken !

Na drie keer een aanloop en flink gassen joeg Antoinette ( “voor de 1e keer” zo vertelde ze) de camper de helling op. Terwijl wij stonden uit te puffen van dit avontuur kregen we nog wat aanwijzingen voor het ‘lastige “schakelen en vertrokken we  richting supermarkt . De combinatie van rijden in een zo’n grote camper op onbekende wegen was spannend en het “lastige” schakelen bleek echt lastig. Het “ dubbel klutsen” in een versnellingsbak op leeftijd was een kunst op zich;  ook voor een ervaren rij- liefhebber zoals Dolf.

 

Omdat we in onze vakantie ook familie in hun vakantieverblijf in Corumbela wilden opzoeken hadden we thuis al besloten voor een 8 vormige route. Deze eerste dag reden we richting Antquerra waar we op zoek gingen naar een camping.  Middels de informatie van onze Tom Tom kwamen we terecht bij een middelgrote, mooie ( schone) camping met zwembad in de buurt van Bobadilla. Later die avond zaten we tot de zon onderging op het terras van hun restaurant.  Het eten, de rode  wijn en ook de rekening waren aangename verrassingen.  De eerste dag van onze vakantie zat er op.

 

Camping:

La Sierrecilla

www.lasierrecilla.com

€ 23,00 per nacht incl. elektriciteit

zwembad was open

restaurant met terras op de camping

 

Vrijdag 22 mei 2015: Bobilla – Priego de Cordoba – Cordoba.

Na het ontbijt in de zon pakten we de boel weer in en reden om 9 uur richting Priego de Cordoba.

Dit stadje, zo hadden we in de reisgids gelezen, was een bezoek waard. De weg was prima en het viel ons op dat het rijgedrag van automobilisten niets te wensen overliet: geen gejakker en gejaag . Dolf kom zich het rijden in de camper meer eigen maken en ik verdiepte mij in de vel e mogelijkheden van de TomTom.  Zo bereikten wij Priego de Cordoba  en ja;  waar laat je de grote camper in zo’n stadje ? Na zoeken en keren kwamen we uit bij een park waar we, langs een smalle weg , bij een nieuwe camperparkeerplaats  kwamen. Van daaruit liepen we in 10 minuten het  stadje in en brachten er een paar uur door. Veel barokke architectuur, smeedwerk, smalle straten met witte huizen en pleinen vol bloemen.  Toen we weer bij de camper kwamen stond er een camperbusje en kwam de vraag of wij de nacht daar ook door wilden brengen. Het had gekund maar we wilden die middag doorrijden naar Cordoba . Over de N432 reden we via Baeza naar Cordoba. Tussen eindeloze olijfgaarden strak in het gelid reden we naar de camping in Cordoba en liepen een uur later de stad in. Via de Juderia , een oude joodse wijk  vol winkeltjes met souvenirs en restaurantjes kwamen we bij de Mesquitta , de grote Moskee die zich gedurende de eeuwen uitbreidde met, in het centrum daarvan, een kerk uit de 16e eeuw. Alleen de buitenkant was al indrukwekkend, zeker toen het donker werd  en de moskee baadde in het licht. In de straatjes er om heen was het gezellig druk en na een wandeling over de Puento Romano streken we neer op een terras. De muzikanten met hun flamengo gitaren wisselden elkaar op de terrassen af en het was genieten in Cordoba. Morgen een hele dag om de stad verder te ontdekken.

Zaterdag 23 mei 2015: Cordoba

Om 9 uur liepen we  uitgerust de camping af. Als eerste wilden we de Mesquitta bezoeken .

In de Puerte del Pérdon kochten we het toegangsbewijs ( € 8,00 pp) en liepen door de Patio de los Naranjos naar de moskee. In de (Capitool) reisgids stond dat “de meer dan 850 bogen en zuilen van graniet, jaspis en marmer een duizelingwekkende aanblik opleveren”  en daar was geen woord van gelogen. Wij vonden het  bijna vervreemdend om daar rond te lopen.  Ook het zien van de kerk in de moskee was een rare ervaring.  Het houtsnijwerk van de koorbanken in de kerk is rijk en de klok die daar in is opgenomen verrassend.  Veel te zien en heel veel medebezoekers ! Na een tijd te hebben rondgedwaald  belandde ik bij een kapel vol bloemen en brandende kaarsen en begreep dat hier een huwelijk gesloten zou worden. De dames waren  feestelijk in hun fel gekleurde jurken ,  grote versierde  hoeden en liepen op  hele hoge hakken. Kinderen , schattig in wijde jurkjes met petticoats,  matrozenpakjes en volledige kostuums in peutermaat.  Eerst kwam de bruidegom. Aan de arm van zijn moeder , (prachtig in haar traditioneel kostuum met hoge kam en sluier) schreed hij over het lange pad naar de kapel.  Een kwartier later arriveerde de bruid in een witte japon met sleep, sluier en bruidsboeket.  Ze was duidelijk aan de late kant en holde wapperend voorbij met in haar kielzog diegene aan wiens arm zij had moeten schrijden.  Ook dit werd een onvergetelijke herinnering aan de Mesquitta in Cordoba. Cordoba is interessant , mooi  en gezellig. Het was een goed besluit om hier twee nachten te blijven en ons voor te nemen “ nog eens terug te gaan ”.

 

Camping :

El Brillante

Av. del Brillante 50

14012 Cordoba

€ 32,50 per nacht met elektra

sta plekken voor campers en caravans + een overdekt veld voor kleinere tenten en caravans.

eenvoudig schoon sanitair

 

Zondag 24 mei 2015: Cordoba – Jean –  Marmol ( omgeving Ubeda)

Over de A 306 reden we richting Jean waar we op zoek gingen naar een parkeerplaats.  De Tom Tom leidde ons naar een smalle bovenweg waar de parkeerplaats een overdekte garage bleek te zijn.

Daar paste “Joli” echt niet in maar gelukkig was er een ruime plek langs de kant van de weg .

Via de hoge trap kwamen we bij de kathedraal van Jaen. De kerkdienst was net afgelopen en het plein stond vol pratende mensen die vervolgens het terras opzochten. Jean op zondag  is, behalve op de terras, doodstil. Alleen de bakker is open. Lopende door de oude joodse wijk komen we op een pleintje met een grote fontein. Een paar jongens van een jaar of 12  kijken wat schichtig  als we langslopen.  “ Die duiken vast de fontein in ” grinniken we.  En jawel…. als ze ons na een kwartier terug zien komen vliegen ze de fontein uit en groeten ons druipend in hun onderbroek.

We namen de A 316 richting Ubeda waar het tijd was om een camping te zoeken. De Tom Tom stuurde ons wel ver van de bewoonde wereld af. Voor de zekerheid deden we navraag bij een benzinestation. “El Marmol” heette de camping en ze hadden heel misschien nog wel een plaatsje : we  stonden die nacht alleen op het veld.

 

Camping:

El Marmol

Marmol in de omgeving van Ubeda

€ 20, 00 per nacht met elektra

hele simpele  camping met kleine,  donkerbruin geschilderde  vakantiehuisjes

schoon sanitair

bar waar ook eenvoudige tapas geserveerd werden

in de omgeving was niks te doen en te verkrijgen

Maandag 25 mei 2015: Marmol - Ubeda  - Cazorla

De eerste klus was boodschappen doen bij de Carrefour waar we alle ruimte hadden om te parkeren.

Het werd een hectisch uur in deze gigantische supermarkt waarna  we , bekaf,  toe waren aan een flinke kop koffie. Nadat we de boodschappen hadden opgeruimd lieten we camper staan en liepen naar het centrum van Ubeda.

Ubeda is de moeite waard (werelderfgoed UNESCO sinds 2003) met renaissance paleizen , huizen , kerken. Het uitzicht vanaf de stadsmuur over het dal was indrukwekkend . Later liepen we door kleine straatjes met witte huizen vol bloeiende geraniums en  lunchten op het terras aan een parkje vol uitbundig bloeiende bloemen . Daarna terug naar de camper .

We wilden richting de Sierra ’s en dat was voor ons een nieuw avontuur:  hoe zijn de wegen en wat doet de camper ?  De Tom Tom had een camping in de aanbieding  en we reden langs de benedenstad van Cazorla de heuvels in.  Na enig zoeken en vragen kwamen we bij de camping waar we door de Nederlandse eigenares werden ontvangen. Hier bleven we drie nachten.

 

Cazorla ligt tegen de berg en en bestaat uit een beneden – en bovenstad. Veel bezoekers komen hier om in de bergen te wandelen en te jagen.  Op de menukaarten van de restaurants staan gerechten van jachtvlees dat in een gietijzeren pannetje  sissend  uit  het vuur op tafel wordt gezet.

Cazorla is niet te vergelijken met de stadjes die we eerder bezochten. Geen architectuur maar een schilderachtig beeld van een vervallen kerk tegen de berg . Op het pittoreske plein is het gezellig zitten en  via de bochtige straatjes kom je in het drukkere deel van het stadje . Vanaf het plein starten een aantal lange afstandspaden en ook kortere wandelroutes zijn uitgezet. Wij liepen het pad langs een riviertje omhoog en volgden een uitgezette route ( 2 ½ uur) met een prachtig uitzicht op Carzorla .

 

Camping

Camping Cortijo

Carmino San Isicio s/n

23470 Cazorla ( Jaen)

www.campingcortijo.com Telefoon: (+34) 953721280

€ 18,00 per nacht met elektriciteit

WIFI alleen in de omgeving van de receptie met voldoende zitgelegenheid

terrascamping:   alleen op 1e terras  5 camperplaatsen

mooie groene , goed onderhouden camping met schoon sanitair

bij receptie o.a. gedroogde vijgen en appeltjes te koop.

 

Donderdag 28 mei 2015: Cazorla –  San Jose  (Cabo de Gata)

Het was algehele uittocht die ochtend: alle campers vertrokken achterelkaar van de camping.

Wij wilden over de N315 richting Embalse de Negratin waar bij Freila , zo las ik in  een reisverslag op Joep’s website ,  een mooie camping  was.  Op de  stuwdam  zijn we uitgestapt om over het indrukwekkende meer uit te kijken.  In de stroming rondom de pijlers wemelde het van de vissen. Aan de andere kant goed zich op de stuwdam en het water dat in een smal riviertje het land in stroomt.  Het was te vroeg om al een camping te zoeken en we lieten Freila voor wat het was. Doorgereden naar Baza waar we de supermarkt die de Tom Tom aangaf niet konden vinden . Voor we het wisten reden we in het centrum van het stadje . Op een pleintje konden we niet verder en zat er niks anders op dan achteruit te rijden en ergens te keren.  Centimeter voor centimeter met ogen voor én achter en dan nog… een paaltje ! Bumper kapot , paaltje scheef en een boze bewoner van het plein .  Geschrokken en uit ons doen reden we Baza uit . Bij een benzinestation beplakte Dolf de bumper met tape en deed ik de boodschappen in een winkel langs de weg .

Het kostte ons tijd om weer oog te krijgen voor de omgeving richting Tabernas ( A 334 en A349) en het was de moeite zeker waard . Onderweg hebben we de camper aan de kant gezet om, genietend van het mooie uitzicht ,  te lunchen . We hadden de tip gekregen om San Jose bij Gabo de Gata te bezoeken en besloten hier naartoe te rijden .

Bij Tabernas reden we de autoweg op en via een kleine weg richting San Jose . Hier zagen we een andere kant van Andalusië: eindeloze , stoffige weg met plastic kassen en rommel overal. Bij de kassen stonden  tenten gemaakt van plastic en doeken en kleine ,  niet onderhouden huisjes.

Vermoeide  mensen trappend op een fiets in de snoeihete zon of voor hun huis met voortuintjes vol afgedankte  troep dik onder het stof.  Troosteloos, armoedig en desolaat.

Uit het niets dook San Jose op : een fris ,wit nieuwbouw stadje aan de kust .  De camping was snel gevonden en er was ruimte zat . Vlak aan het strand was een groot parkeerterrein waar campers ook ‘s nachts konden staan . We troffen San Jose niet op zijn best : er stond een koude harde wind en er waren weinig  bezoekers . Langs de boulevard lege restaurants waar het personeel voorbijgangers “naar binnen praatten “ en het eten was er goed . Wij konden ons voorstellen dat San Jose in de drukke vakantieperiode opbloeit . Nu was er weinig aan en reden we de volgende ochtend vroeg richting de weg door de Sierra Nevada (A 348).

 

Vrijdag 29 mei : San Jose – Órgiva

Het eerste deel van de weg  A 348 viel ons wat tegen. De eerder gereden weg naar Tabernas vonden we mooier. Echter aangekomen in de streek Las Alpujarras begrepen we de lofzangen van onze voorgangers:  haarspeldbochten ( nog steeds A 348) met prachtige uitzichten , hoge pieken en diepe dalen.  We kwamen ogen te kort en genoten van deze rit.  De weg was uitstekend en “Joli” klom met groot gemak en luid gegrom de bergen op en af. Dank zij de Tom Tom vonden we een camping niet ver van de route bij het plaatsje Orgiva .  Met wat heen en weer steken stond  de camper op de gewenste  plaats en zaten we aan de late lunch . Toen het wat koeler werd zijn we vanaf de camping, over de “via del olives” naar het stadje gelopen. Het wandelpad langs olijfgaarden,  mooie huizen en bloeiende tuinen kwam uit in een van de winkelstraatjes van Órgiva .  Het stadje ligt tegen de berg en dat betekende klimmen om op het stadsplein te komen .  Hier speelden , stepten en voetbalden kinderen  gadegeslagen door hun babbelende moeders op de bankjes en vaders voor het café.

In een van de winkels was het druk en kwamen mensen met volle tassen naar buiten . Toen ik een kijkje ging nemen bleek het een wit betegelde ruimte te zijn met alleen maar diepvrieskisten vol bevroren vis, schaal – en schelpdieren . Na ons biertje wandelden naar de winkelstraat voor de boodschappen en terug naar de camping . Onze campingbuurman speelde zachtjes op zijn gitaar en ik kreeg  “ heart of gold ” van Neil Young die avond niet meer uit mijn hoofd .

 

Camping

Camping Órgiva

Telefoon:  958 78 43 07

www.campingorgiva.com

€  22, 85 per nacht met elektriciteit en Wifi

kleine camping met mooi uitzicht

goed en schoon sanitair

geen verdere faciliteiten

 

Zaterdag 30 mei 2015:  Órgiva – Corumbela

Nog een stukje A 348 en via Motril naar de kustweg E 15 richting Nerja en Velez Málaga : weinig moois maar wel opschieten.  Daar ergens boven in de witte dorpjes tegen de bergen zouden we onze dochter en schoonzoon bezoeken . Op de kaart zagen we griezelig , smalle weggetjes en besloten de camper in Sayalonga achter te laten. In een cafeetje wachtten we hen op en reden in drie kwartier door de bergen naar Corumbela , een van de vele witte dorpjes waar hun vakantiehuisje was. Vanaf het terras met een heerlijk zwembad keken we uit op de prachtige omgeving en verbaasden ons over de vele blaffende honden in zo’n piepklein dorpje .

 

Zondag 31 mei 2015: Corumbela

De volgende dag zijn we ’s middags naar Compéta gereden;  een groot dorp en net zo’n wit als Corumbela.  Jaren geleden brachten wij hier 14 dagen door en liepen lange uitgezette routes over   muilezelpaden.  Het plein stond nog  vol terrassen,  de bakkerij waar wij onze broodjes kochten was  het zelfde en de parkeergarage in aanbouw had in al die jaren geen volgende steen meer gezien.

Het werd daar hoog in de bergen weer een mooie lange avond.

 

Maandag 01 juni 2015: Corumbela – Ronda

De ochtend begon met een wandelingetje naar het dorpje voor brood.

Omdat de winkel nog niet open was verkenden wij op ons gemak het dorp en fantaseerden over het dagelijks leven van de vroegere bewoners . Het moet er een hard leven zijn geweest  onder de zinderende zon in de zomer en de gure kou tijdens de winter. “ Uitgeblaft “ door de honden liepen we terug voor het ontbijt. Wij  vertelden over ons eerdere bezoek aan het  Alhambra  en kregen goede tips  voor ons  bezoek aan Sevilla.  Het afscheid kwam en na een uur waren wij weer in de ons vertrouwd geworden “ Joli ”. De helft van onze route zat er op en nog ruim 1 ½ week om het volgende deel van de 8 te ondernemen .

 

Het was al later in de ochtend dat we vertrokken en namen E 15 tot voorbij Marbella daarna over de A 376 naar Ronda.  Een mooie route door  de Sierra de Bermeja en Serrania de Ronda.

De camping “ El Sur ” stond prima aangegeven. We hadden geen puf meer om de stad in te gaan en aten later op de avond op het terras van restaurant .

 

Dinsdag 02 juni 2015: Ronda

Vanaf de camping liepen we na ongeveer 2 kilometer door de Puerta de Carlos V de Ciudad ( oude stad) in. Renaissance paleizen, kerken en kloosters met in de hal het draailuik voor de gulle giften.

Een bloeiend parkje én de eerste toeristen van die dag. Wij bezochten het 14e eeuwse Palacio de Mondragón, een oorspronkelijk Moors paleis met drie patio’s waarin, qua stijl en versiering,  het islamitische vakmanschap  te bewonderen is.  Vanaf de tuinterrassen mooi uitzicht op de omgeving. In dit paleis ook het gemeentemuseum met opstellingen (ook leuk voor kinderen) die een beeld geven van de pre- moorse geschiedenis van Ronda. Daarna doorgelopen naar “ El Tajo ” en vanaf meerdere punten ons verbaasd over de enorme diepte hiervan.  Over de brug kwamen we vanzelf in het Mercadillo, het moderne deel van Ronda.  Rondom Plaza de Torros de restaurants en de souvenirwinkels met flamengo jurken ,  waaiers  en  uiteraard  “rode lappen ” van de matadors. Aan de overkant een levendige winkelstraat Carrera  Espinel.  We hebben daarna wat rondgelopen in de zijstraten en op een leuk plein de tapas besteld die we bij onze “buren” er het lekkerst er uit vonden zien.  Aan het einde van de dag bescheen  de zon “ El Tajo “ vanaf de andere kant en was opnieuw het bekijken waard.

Camping

Camping “ El Sur ”

Apt. Correos 127

29400 Ronda

www.elsur.com

€ 27,00 per nacht met elektriciteit en wifi

eenvoudige camping met 117 plaatsen

sanitair is eenvoudig en schoon

restaurant met terras

brood  avond van tevoren te bestellen

 

Woendag 03 juni 2015 : Ronda – Sevilla

’s morgens op tijd vertrokken en over A 376 richting Sevilla gereden . Zowel de Tom Tom als de reisgidsen gaven geen informatie over campings in Sevilla en we besloten voor een camping in het stadje Dos Hermanas.  We mochten zelf een plaats uitzoeken op de bloedhete camping waar het zwembad  nog leeg was . Schaduw van de grote palmbomen was hier noodzakelijk. De receptioniste bood ons de laatste twee (schaduw) plaatsen  voor het stierenvechten aan en wij  besloten er naartoe te gaan . Toen het wat koeler werd zijn we met de bus naar Sevilla gereden waar de voorbereiding  op een grote processie rond de kathedraal in volle gang was.  We liepen mee in de oneindige stroom flanerende mensen en keken ons ogen uit.  Ronda leek van de toeristen maar Sevilla vooral van de mensen die er wonen, werken en studeren.  Laat in de avond terug naar de camping waar we aanbelden en de nachtportier het hek voor ons opendeed.  De volgende dag moesten we heel vroeg op voor de processie die al om 7.30 uur vanuit de kathedraal zou beginnen.

 

Donderdag 04 juni 2015 : Sevilla

De wekker ging heel vroeg en om 7 uur zaten we in de bus. Alleen al de frisse, koele temperatuur  was genieten.  Ruim op tijd voor de processie stonden we voor de kathedraal waar het drukker en drukker werd.  De processie zelf kwam moeizaam op gang met lange pauzes tussen de draagbaren met heiligenbeelden , monstransen en tabernakels en de grote hoeveelheid deelnemers met kaarsen en vaandels. Ruim drie uur later was het rondje om de kathedraal gemaakt en waaierden de toeschouwers uit naar de terrassen.  We brachten de middag door op de camping en verlangden naar een duik in het zwembad maar ja… geen water.

Na het eten weer de bus genomen om naar de Plaza de Toros te gaan en kwamen net op tijd.

Toen  het orkest begon te spelen presenteerden zich de matador, picadores en de banderillos en draafde de stier de arena in. Het was een temperamentvolle gebeurtenis die ons zal heugen en ook

de nodige gesprekstof opleverde.  Onder de indruk liepen we later die avond door de warme ( nog 39 C ) drukke straten van Sevilla. De laatste bus was al vertrokken en de taxi (€ 40)was de enige mogelijkheid om terug te gaan naar de camping.

 

Vrijdag 05 juni 2015 : Sevilla

Vroeg opgestaan om te genieten van de frisse ochtend en wéér met de bus naar Sevilla.

Vandaag niet naar El Arenal  met de parken, fonteinen en  musea maar met een wandeling door de Barrio de Santa Cruz,  de oude joodse wijk met witte straatjes en mooie patio’s.

Vandaar uit rondgelopen in het noordelijke deel van Sevilla: La Macarena waar het dagelijks leven het straatbeeld bepaalt.  Imposante huizen en daartussen verborgen kerkjes en het klooster waar door de nonnen gebakken koekjes te koop zijn.  In  deze wijk ook de bar “El Riconcillo” waarvan gezegd wordt dat hier de tapas zijn uitgevonden. Tussendoor op zijn tijd zitten en drinken,  drinken, drinken want wat was het heet ! Sevilla is een uitgebreider bezoek waard en ook hier gingen we weg met het voornemen “ nog eens terug te komen ”.

Camping

Camping Villsom

Salida 555

41703 Dos Hermanos

€  23,65 per nacht met elektriciteit en  (matig) WiFi bij de receptie

eenvoudig ,  schoon sanitair

veel schaduwplekken

smalle plekken voor campers

’s nachts afgesloten en nachtportier

zwembad zou pas 7 juni opengaan

hier en daar bakjes kattenbrokken:  zwerfkatten ?

Bus:

bij receptie busnummers en dienstregeling beschikbaar

halte naar Sevilla: minuut of 8 lopen van de camping tegenover een chinese bazar

ui t- en opstap halte in Sevilla:  Avenu de Portugal aan de kant van het terras

halte camping:  camping Villsom, Dos Hermanos : vragen aan chauffeur en 2 minuten lopen naar camping.

Zaterdag 06 juni 2015: Sevilla – Jerez de la Frontera – El Puerto Santa Maria

Richting Jerez de la Frontera ( N IV) reden we tussen eindeloze velden bloeiende zonnebloemen.

Weer eens iets anders dan olijfgaarden.  In het stadje was het aanmerkelijk koeler dan in de omgeving van Sevilla. Op zaterdag wordt er veel getrouwd merkten we. Ook hier genoeg te zien aan rijk opgemaakte hoeden, torenhoge hakken en jurken in felle kleuren en vele modellen. De bruiloft bestaat uit de kerkdienst en daarna op het kerkplein de felicitaties aan het bruidspaar. Na een uur vertrekt het bruidspaar en zoeken de gasten een terras om na te praten. Jerez de la Frontera was leuk om rond te lopen en op zaterdag is er een grote markt. Het stadje is bekend van de sherry en de restaurants bieden sherry menu’s en sherry proeverijen. Bij de rekening een klein slokje hele zoete sherry,  bijna stroop.

Wij zochten “Joli”weer op en reden een klein stukje door naar El Puerto  Santa Maria. We koersten aan op het strand en kwamen terecht bij camping Playas Las Dunas (met een geopend zwembad).

Aan het begin van de avond liepen we over de boulevard in 25 minuten naar het stadje. Het was erg stil en we vonden gelukkig een terrasje waar we niet de enige gasten waren. Na een half uur kwamen uit alle straten, steegjes en boulevard mensen en werd het druk op de terrassen en erg gezellig. Op de hoek van de boulevard een winkel  met vis en zeevruchten die uit een papieren zak direct gegeten werd.  In de aangebouwde tent stonden hiervoor lange tafels  en ook hier veel mensen en gezelligheid.

Zondag 07 juni 2015: El Puerto Santa Maria

Vandaag het simpele plan  “niks doen” en tegen de middag liepen we richting het strand.

Het zand was heet en de wind idem. Nog wat gedronken op het terras (met grote parasols) voor de camping en daarna terug naar onze leesboeken.  Die avond langs de boulevard richting het centrum  waar we bij de haven navraag deden naar de vaartijden richting Cádiz.

 

Maandag 08 juni 2015: El Puerto Santa Maria – Cádiz – El Puerto Santa Maria

Op tijd kwamen we aan bij de instapplaats van de veerboot naar Cádiz, een stad aan het eind van een schiereiland. Een half uur varen en mooi uitzicht vanaf het water op de kust én op Cádiz.

Vanaf de aanmeerplaats is het een minuut of 5 lopen naar het centrum. Cádiz schijnt de oudste stad van Europa te zijn en is , in het oude gedeelte , een wirwar van smalle straatjes en stegen. Door de gekleurde lijnen op straat te volgen maakten we een aantal rondwandelingen door de stad en later door de haven. De hele dag rondgelopen en bekaf naar de boot voor de terugtocht.  Vlak voor “onze” boot voer een cruiseschip en iedereen verbaasde zich over grootte en hoogte hiervan. Laat in de avond waren we terug op de camping. We hoorden daar over de enorme streekmarkt op dinsdag en besloten nog een nacht te blijven.

 

Dinsdag 09 juni 2015: El Puerto Santa Maria

Inderdaad: een grote markt met voornamelijk kleding, schoenen en allerlei huishoudelijke spullen.

Veel stallen hadden hun koopwaar in grote “graaihopen” in de kramen liggen en de verkoper stond op een keukentrapje het geld te innen en de handel in de gaten te houden.  Aan het begin en aan het eind van de markt zaten vissers met schelpdieren. Het was goed inkopen daar en beladen met cadeautjes voor dierbare achterblijvers kwamen we terug. Die avond bleek er ook nog een processie in het stadje waarin de meisjes als bruidjes en de jongens in matrozenpak of kostuum . Met vroom gevouwen handen liep en ze achter de muziek en de monstransen door het centrum.  De hele stad was uitgelopen en bevolkten later weer de terrassen.

 

Camping

Camping – Playa “ Las Dunas ”

Paseo Maritimo Playa de la Puntilla

11500 El Puerto de Santa Maria - Cadiz

Tel: 956 872 210 / 956 860 117

www.lasdunascamping.com

€  20.10 per nacht incl. elektriciteit en gebruik zwembad

grote camping

1 groot veld met kleine boompjes: geen schaduw

1 groot gedeelte met dicht op elkaar staande bomen:  veel schaduw

mooi en schoon sanitair

Betaald Wifi: 24 uur

vlak bij het strand en restaurant met terras

supermarkt in de wijk achter de camping

 

Woensdag 10 juni: El Puerto de Santa Maria - Tarifa

We besloten de laatste twee dagen te reserveren voor het strand bij Tarifa.

In de reisgidsen enthousiaste verhalen over de mooiste stranden van Andalusië en die wilden wij , bewoners van het mooiste Noord- Hollandse duingebied,  zien . De A 5207 leidde ons naar het kustdorpje Zaharra de los Atunes dat zich duidelijk richtte op liefhebbers van zand, zee en zon. Aan het strand een hotel met grote veranda: een plaatje uit de jaren 1920.

De omgeving stond vol met grote, draaiende windmolens waarvan je, als je er lang naar keek, in een trance kwam. Net als de olijfgaarden en de zonnebloemvelden waren ook de windmolenparken eindeloos. Ook in omgeving van Tarifa. Het schijnt mogelijk te zijn om met de camper direct aan het strand te komen en daar ook te blijven staan. Wel de  moeite nemen om de goede afslag te vinden.

Wij stonden op camping Rio Jara en liepen vanaf de camping direct het strand op. Prachtig breed strand en heel rustig. Verderop de kleurige schermen van de kite-surfers op het strand en in de zee.

Een parasol voor schaduw en tegen de wind was een goede aanbeveling geweest.

De avond op de camping doorgebracht met tegenover ons 9 campers met Brazilianen. We verstonden er niks van maar genoten  van hun vrolijke geklets en gelach.

 

Donderdag 11 juni 2015: Tarifa

’s morgens bij de receptie de weg naar Tarifa stad nagevraagd. Het bleek dat er tussen het strand en de weg een vlonderweg naar Tarifa lag. Een kleine 100 meter langs de N 340 en dan rechtsaf het “ veld” in naar het pad. Onderweg kwamen nog  de “ zwarte iberico”  varkens tegen waarvan de ham zo beroemd lekker ( en prijzig) is. Na ongeveer 30 minuten lopen kwamen we aan op de zeeweg van Tarifa en daarna het havengebied van waaruit je het centrum inloopt. Klein stadje met winkeltjes vol zee en strand artikelen.  Tegen de middag op een klein pleintje wat gedronken en inkopen gedaan.

We merkten dat we “vol “ zaten met alle indrukken van de afgelopen weken. We hadden zoveel moois gezien dat er niks meer bij kon. Het was een goed besluit om onze campertocht af te sluiten met zon, zee en zand.

 

Camping

Camping Rio Jara

Ctra. NAC Cádiz – Málaga km 81

Telefoon: 956 68 05 70

www.campingriojara.com

€ 23,00 per nacht met elektriciteit en WIFI in de omgeving van de receptie

groene camping met ingang naar het strand: 231 plaatsen

goed en schoon sanitair

plekken zijn diep genoeg maar voor grote campers smal

plekken met mooi uitzicht op strand en zee

restaurant op de camping; pizza e.d.

behulpzame receptie

 

Vrijdag 12 juni 2015: Tarifa – Joep’s camperverhuur – Schiphol

Onze laatste dag brak aan en we vertrokken op tijd van de camping om de camper terug te brengen.

Zoveel mogelijk over de kustweg richting Gibraltar waar we niet zijn uitgestapt. Onderweg langs het strand nog even een kop koffie en daarna richting Marbella.  De drukste weg sinds ons verblijf in Andalusië . In Marbella linksaf de A 355 richting Coin en we haalden opgelucht adem: zonder brokken weer op een rustige weg door een mooie omgeving.  In Alhaurin de la Torre waren we in de buurt van  het huis van Joep en Antionette maar geen idee waar dat precies was.. In alle drukte van het vertrek waren we vergeten de naam van de weg op te schrijven. We liepen nog even het stadje en wilden dan Joep te bellen om ons op weg te helpen.  De camper hadden we bij de Lidl gezet.

Toen we  terug wamen zagen we  Antoinette  al zwaaien. Toevallig deden zij boodschappen en zagen de “Joli “ staan. Zo kwamen we dus gemakkelijk terug en dook Dolf inmiddels gepokt en gemazzeld de steile afrit in. We kregen een hartelijk en belangstellende ontvangst en het was  leuk om onze verhalen te kunnen vertellen.  Toen kwam het moment van koffers pakken en de camper opruimen.  Jolie was ons in de afgelopen weken zo vertrouwd geworden en ook  het klutsen hoorde daar helemaal bij. “ Een gouden kar ” zeiden we tegen Joep en dat meenden we.  Jammer van de bumper maar Joep kon deze gelukkig weer in orde maken en rekende hiervoor  €  100. Om 18.00 uur bracht Joep ons naar het vliegveld waar we om 20.00 uur opstegen naar Schiphol.

 

Het waren drie fantastische weken in het prachtige Andalusië !

De camper was “ oud maar goud ”: alles zat er in, deed het  en de auto  “ luistert naar zijn stuur en de chauffeur  ”  zei Dolf tevreden.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Malaga-Tarifa-Sevilla-Cordoba-Granada

 

 

 

2 weekse rondreis met camper door Andalusie vanuit Malaga  via Ronda – Tarifa  –  Cadiz – Jerrez de Fronterra  –  Arcos de Fronterra –   Sevilla  – Cordoba  –  Granada  –   Malaga

De rondreis is samengesteld voor campers en gaat langs enkele belangrijke steden in Andalusië en over landelijke wegen met zo veel mogelijk natuur en bezienswaardigheden.

Deze route is o.a. uitgestippeld met behulp van Google maps.

Dit betekent dat je Google maps moet gebruiken voor verduidelijking van de tekst en voor de print out van details in de route. Deze kun je uitprinten en bijvoegen bij deze tekst en de route alvast inkleuren.

Google maps is vaak verouderd en de actuele situatie kan dus anders zijn.

Een kaart van Andalusie (Michelin 578) is noodzakelijk.

De route is binnen twee weken (zonder rustdag) goed te doen.

De bereikbaarheid van grote steden is door o.a. busverbindingen goed.

 

 

DAG 1

 

  • Aankomst op vliegveld en vertrek vanuit vliegveld naar Alhaurin de la Torre
  • Overname / instructie camper
  • Vertrek met camper vanuit Alhourin de la Torre naar Ronda 

Malaga – Ronda 115 Km 110 min

Via de A-404 gaan we langs Alhourin de la Torre  richting Malaga Na enkele Km en meerdere rotondes richting Malaga gaan we de A-7 op (richting Cadiz – Algeceras).

Dit is de auto-tolweg .

Nadat we de eerste peage hebben verlaten (€4,-) volgen we de A-7 nog even en gaan  noordwaarts via de A-397  naar Ronda.

Op de eerste rotonde  voor Ronda,  die  ¾  wordt genomen, de A-369 opgaan en na 3 km licht de camping El Sur aan de rechterzijde.

Camping El Sur, goede camping 

De camping ligt 3 km ten zuiden van Ronda aan de A369, richting Algeciras, bij km 2,8.     Carretera Algeciras KM 1, 5, 29400 Ronda, Spanje                                                                     +34 952 87 59 39    www.elsur.com E-mail: info@campingelsur.com                                                                Camper €  28 euro per dag, incl  electra,  wifi € 3,- voor de hele staan tijd

 

dag 2

Bezoek aan Ronda, hele dag.

Ronda ligt in een bergachtig gebied in centraal Andalusië, zo'n vijftig kilometer landinwaarts van de Costa del Sol op ongeveer 750 meter boven zeeniveau. De rivier Guadalevín splitst het stadje in tweeën en heeft een diepe kloof, bekend als El Tajo, uitgesneden waar overheen drie beroemde bruggen van Ronda zijn gebouwd; de Puente Romano ("Romeinse brug", ook bekend als Puente San Miguel), de Puente Viejo("oude brug", ook bekend als Puente Arabe, of "Arabische brug") en de beroemde Puente Nuevo ("Nieuwe brug"). Ten oosten van Ronda ligt het park Sierra de las Nieves ("Sneeuwgebergte") en in het westen ligt de Sierra de Grazalema.

Geschiedenis: De oorsprong van de stad Ronda is Keltisch, hoewel er oudere prehistorische resten in de omgeving zijn gevonden, met name in de Cueva de la Pileta. Na de Kelten bevolkten de Feniciërs en de Grieken het gebied rond Ronda. Later noemden de Romeinen de plaatsArunda In die tijd begon ook de handel in Ronda op te bloeien. Tijdens de Moorse overheersing werd Ronda uitgeroepen tot hoofdstad van de provincie Andalusí de Takurunna en later werd het de hoofdstad van het zelfstandige Taifa van Ronda, geleidt door de Berberse Banu Ifranstam. Het merendeel van de belangrijke historisch bouwwerken stammen uit deze tijd. Het kwam later in handen van de MarokkaanseAlmohaden dynastie, die de Arabische baden van Ronda bouwden. In de periode voor de Reconquista, maakte Ronda deel uit van deNasriden dynastie binnen het koninkrijk Granada. In 1485 werd Ronda door de Christenen op de Moren terugveroverd en in 1572 werd de Koninklijke Ruiterschool Real Maestranza de Caballería de Ronda opgericht.

Het grootste deel van de Moorse omwalling is nog quasi volledig intact. Gedurende de vrije tijd kan u rustig rondwandelen om de verschillende aspecten van het stadje te bewonderen. Foto mogelijkheden zijn er bij tientallen. Het stadje puilt uit van historische kerken, adellijke paleizen, beroemde monumenten, mooie pleintjes, gezellige terrasjes enz. Erg beroemd ook is de brug over "El Tajo", een kloof die de oude stad van de nieuwe stad scheidt. De afstanden  in Ronda zijn gering, omdat de historische stad maar klein is.

Route voor bezoek aan historisch centrum Ronda.

Als startpunt nemen we de oostelijke poortingang van Ronda (vanuit  Marbella en Algeciras en camping El Sur) en gaan direct bij het toeristen info punt een genummerde, als dit niet open is moet men een plattegrond halen op het plein  plaza de Espania net over de bekende brug Punto Nuevo . Vanuit de poortingang gaan we de ommuurde stad binnen en komen al vlug op de hoofdstraat Arminan uit.

We slaan al vlug linksaf naar Iglesia La Santa Maria de Major (no 11) en bezichtigen deze (met audio tour  4 euro). Op het plein met plantsoen en terrassen voor de kerk ligt ook het gemeente huis. (no 12)

We gaan daarna via nauwe straatjes verder richting de rand van de omwalling van de stad en gaan naar het gemeente museum ( no 10) met de historie van het dorp over duizenden jaren in het Palacio de Mondragon (3 euro) .

Daarna een klein stukje verder bij het parkje  PRz Maria Axiliaoora gaan we via een sterk dalende en sligerende weg/pad/trap omlaag (richting no 9) en als men beneden is heeft men een fantastisch uitzicht op de Punta Nuevo (nieuwe brug No 6), de brug waarom Ronda bekend om is. Na een flinke beklimming terug gaan we linksaf langs de hoge omwalling  met mooi zicht op het omringende landschap naar Punta  Nuevo. Voral s,morgens is het er zeer druk.

Achter de Brug ligt plaza de Espania  met toeristen info bureau.

We blijven echter de muur van de omwalling volgen tot aan het Alameda park (no 2 )en doorlopen dit haaks op de omwalling tot aan de hoofdweg en gaan rechtsaf.

Na 100 meter ligt aan de rechterzijde aan het de Plaza Teniente Arce plein (no 3) met de oudste arena van Spanje (Plaza de Torres) met bijbehorende rijstal en museum, best interessant en kost 6 euro.

Na bezoek aan de Plaza de Torres steken we de hoofdstraat over (weg van de omwalling) en via de Carrera Espinel bereiken we het de plaza del Socorro (no18) met kerk waar je een terrasje kunt pikken.

Als we het plein links laten liggen slaan we rechtsaf de Los Remidos in en na 300m gaan we linksaf de Santa Cecilia in en houden op het einde links-aan  om via de brug ( niet door boog gaan maar omlaag) naar de Arabische baden, Banos Arabes  (no 22) te gaan. Mooi en de entree is   4 euro met filmpje van 10 minuten .

We gaan terug omhoog  over dezelfde brug en gaan verder omhoog via de Escolleras langs de mooie tuinen  van Jardin de Cuenca  en via de Los remidos en de Calle Rosario komen we weer uit bij Punto Nuevo die we oversteken.

Na 50 meter de Santa doming inslaan en na 100m de Marques de Salvatiera rechtsaf . Rechts staat het palacio de Salvatierra ( no 27) en verderop  staat de Almina de Sebastian (no 14) , een vierkante toren als overblijfsel van een Moskee. We houden twee keer liks aan en daarna rechts naar het Casa de Gigant (no 4), een nazari palijs waar soms exposities zijnjn.  We wandelen verder terug naar het plein voor de Iglesia La Santa Maria de Major waar ter afsluiting nog iets gedronken kan worden.

 

 

dag 3

Vroeg vertrekken naar Tarifa over een deel van de route Pueblos Blanco over slingerende wegen en door natuurparken.      +/- 150 km

Vanuit de camping El Sur, gaan we midden door Ronda over de bekende brug (Punto Nuevo).Op de 1e rotonde (3/4 nemen) gaan we via de Calle Imagenes, de calle de Arminan en Calle Jerez. We slaan bijna op het einde de van de doorgaande weg de av de Victoria rechts in en na 100m (2e straat) linksaf de Calle de Sevilla in.

Na +/-900 m  volgt een scherpe ¾ bocht naar links en na 600m gaan we linksaf de Ctra de Ronda op  (A-374  richting Sevilla) .(witte dorpen route  boekje Costa del Sol)

We volgen de A-374 en na +/- 10 Km slaan we linksaf (A-372) naar Grazalema en bezoeken dit stadje. Men kan parkeren  600m na binnenkomst Grazalema  op parking in bocht rechts.

Verder boven dit mooie dorp liggen nog enkele parkeerplaatsen. Hier vandaan kan men het dorp ook goed bezoeken.

Na bezoek aan Grazalema gaan we over de A-372 westwaarts naar El Bosque .

We passeren El Bosque  aan de oostzijde (A-372, Ctra de Benamahoma ) en laten de stad aan de rechterhand liggen. Na 3KM  rijden gaan we  zuidwaarts de  A-373 op naar Ubrique .

In Ubrique moeten we ons door de stad slingeren met veel eenrichtingsverkeer, maar als je op de rotonde en kruispunt rechts aan houdt kom je er wel uit.

9 KM na Ubrique slaan we op een T splitsing rechtsaf de A-2304 op.

Na 20 KM slaan we links af de CA-8201 / C-3331 op richting Jimena de la Fronterra (zeer goed te rijden door het park natural de los Alcornecales)  en gaan dan over de A405 via Castellar de la Fronterra naar Targuilla. Daar gaan we de E-15 (A7) op richting  Algeciras.

Hier een plek met uitzicht zoeken om de Rots van Gibraltar te bekijken op afstand.                           Buiten Algeciras wordt de A7/E-15 de E5 (N-340). Voor Tarifa slaan we af naar de stad/dorp. Rechtdoor ligt het strand. Als je in het centrum links af gaat kom je bij de haven uit.

Het oude stads centrum is best een bezoekje waard.

Tarifa (vernoemd naar de Berberse krijgsheer Tarif ibn Malik) is een kleine stad dat op het zuidelijkste puntje van Spanje ligt. Het behoort tot de provincie Cádiz die deel uitmaakt van de regio Andalusië.  De stad ligt aan de Costa de la Luz en de Straat van Gibraltar, tegenover de kust van Marokko (Afrika), van waaruit met helder weer de lichtjes van Tarifa bij nacht zichtbaar zijn.  Er zijn regelmatige veerdiensten tussen Tarifa en de nabijgelegen stad in AfrikaTanger. Vanwege de zeer korte afstand tussen de noordkust van Marokko en Tarifa (14 km) wagen regelmatig mensen illegaal de oversteek vanuit Afrika. Er is een goede bus- verbinding tussen Tarifa en Algeciras, De kust bij Tarifa is de populairste bestemming in Europa voor windsurfers en kiteboarders. Op een normale zomerdag kun je honderden kiteboarders op het water zien. De constante wind van de Atlantische oceaan en de geweldige golven maken dit tot een van beste kiteboard-plekken op het Europese continent. Het is ook de plaats waar vele kiteboard-wereldkampioenen wonen, en na 'het werk' samenkomen om te relaxen.                                                                                                          Tarifa is een zeer geschikte plaats voor de observatie van vogeltrek, zoals die van roofvogels enooievaars die de Straat van Gibraltar oversteken, in de lente en vooral in de herfst. Ook zeer populair is het spotten van walvissen en dolfijnen.

Zoals de naam Costa de la Luz (Spaans voor 'kust van het licht') suggereert, kent Tarifa gemiddeld zeer veel zonuren per jaar. Dicht bij de haven van Tarifa is een goed bewaard gebleven kasteel, het Castillo de Guzman. Het woord tarief zou zijn afgeleid van de naam Tarifa, omdat dit de eerste haven was die voor het aanmeren liet betalen.

Je kunt goed vrij kamperen met de camper bij Las Dunas (7 km westelijk van Tarifa) aan het strand. Dit zie je niet over het hoofd, hier zijn echt hoge zandduinen. Dit ligt tegenover Torre de la Pena 2. Je staat hier tussen de surfers en kiters en enkele overgebleven hippie's

Campings:

Camping Torre de la Peña I  (7 KM westelijk van Tarifa aan de hoofdweg)

De camping ligt 7 km ten noordwesten van Tarifa aan de A48 bij km 78                                                      Carretera Cadiz-malaga (N-340), bij KM 78,

11380 Tarifa, Spanje   Tel: +34 956 68 49 03

Camper € 6,  electra €4,-, persoon € 6 – 7,50  volgens internet

Torre de la Peña II,  Ligt aan de hoofdweg iets meer westelijk als Camping Torre de la Peña I

Ctra. N340, bij km 75.5

11380 Tarifa (Cádiz)  Spanje Tel. 956 68 41 74                        Camper € 6,  electra €4,-, persoon € 6 – 7,50 volgens internet

Camping Rio Jaja  =/- 1 km ten oosten van Tarifa tussen N-340 en strand (2e keuze)

Caratera N-340, KM 80 , 11380 Tarifa,  Tel: 956 680570  E-mail: campingriojara@terra.es

Als alternatief als men te vroeg in Tarifa is om tijd voor de volgende dag te besparen.

Camping La Rosaleda  ( 66KM richting Cadiz 1,3 km van N340)

Ctra. del Pradillo km. 1,3 - 11140 CONIL ( Cádiz ) .  Goed verzorgde camping.

Afslag 26 op de A48/E5 tot aan kustweg en dan alsmaar door stad westwaarts voorbij diverse andere campings)  17,5 euro voor camper overnachting 2 pers, prijs mei 2011 Telf: 956.44.33.27 - Fax: 956.44.33.85

Conil de la fronterra    www. Campinglarosaleda.com ,    info@campinglaroselada.com


dag 4

 

Vroeg vertrek uit Tarifa, tussenstop Cadiz, eindpunt Arcos de la Frontera     +/-  110KM

 

We verlaten de camping en gaan richting Cadiz  over de N-340 die overgaat in de E5 (A48) . We blijven de E5 volgen. Ruim voor Cadiz (Chiclana de la Fronterra) steken we twee rivieren over en volgen de CA-33. (zoutpannen) 

De CA-33 gaat na enige tijd  over een smalle dijk (met spoor) en komt uit voor het oude Cadiz.

We blijven als de spoorweg afbuigt de weg rechtdoor rijden (niet rechts afbuigen de N443 op)  en gaan onder brug door.

We blijven +/- 7KM  rechtdoor rijden CA-33 (Av de Catelano del toro – Ctra/Av de Andalucia )  Eerst klein stuk langs zee en daarna met huizen aan de weerszijde

We komen uit bij een ietwat onduidelijke grote  ellipsvormige rotonde met een  stenen oversteek/brug  over de weg. Hier gaan we onderdoor en houden dan half links aan richting zee (niet terug naar richting waar we vandaan komen) en bij volgende rotonde (met fontein)  gaan we linksaf terug langs de zee (Av Fernandez Ladreda)  en parkeren zo vlug als mogelijk, dit is dicht nabij het centrum.

Bezoek stad Cadiz  van  3 uur.

Cádiz (stad)

Cádiz is een havenstad in Zuidwest-Spanje. Cádiz is gelegen in Andalusië aan de Golf van Cádiz en telt 127.200 inwoners (2008). Het is een van de Andalusische havensteden die niet aan de Middellandse Zee liggen, noordwestelijk van de Zuilen van Hercules. De goed beschutte haven is in- en uitvoerhaven en fungeert ook als vissers- en passagiershaven (veerdienst op de Canarische Eilanden). De industrie omvat scheepsbouw en -reparatie (een van de grootste werven van Spanje) maar ook machine- en vliegtuigindustrie. Er is een militair vliegveld. Cádiz ligt op de punt van een smalle landtong en wordt aan drie zijden door water omgeven; een 1400 m lange verkeersbrug verbindt de stad via de kortste weg met de vastelandzijde. Ook is er een verbinding met San Fernando in het zuiden.

Men is een nieuwe brug verbinding aan het bouwen (mei 2011) om vanuit de historische stad over de binnenzee heen naar de A4 te gaan .De belangrijkste gebouwen zijn de neoclassicistische kathedraal (1722-1838; met museum) en de Filippo-Nerikerk met werken van Murillo.

Door haar gelijkenis met Havana, de hoofdstad van Cuba en tevens zusterstad van Cádiz, wordt Cádiz ook wel 'Klein Havana' of het 'Havana van Europa' genoemd. Deze gelijkenis komt met name door de malecon, een wereldberoemde boulevard in de Cubaanse hoofdstad, welke sterk overeenkomt met de malecon in Cádiz. Om deze reden zijn de opnames van de James Bond film Die Another Day, dat zich onder andere afspeelde in Havana, ook opgenomen in Cádiz.

De stad kent momenteel een enorm mobiliteitsprobleem. Er bestaat voor automobilisten één hoofdtoegangsweg, komende vanuit het oosten, tot de stad. Er gaan stemmen op om in de toekomst als aderlating een groot viaduct over de baai van Cádiz in de noordwestelijke richting van Rota te bouwen.

Geschiedenis

Cádiz werd rond 1100 v.Chr. gesticht door kolonisten uit het Fenicische Tyrus, onder de naam Gadir, wat ommuurde stad betekent.

Volgens een andere bron ontstond de stad pas in de 9e eeuw v.Chr. (Mierse, 2004). De huidige landtong was destijds nog een eiland, waardoor de stad, die op de noordwestelijke punt ervan lag, relatief eenvoudig te verdedigen was. Het hoofddoel van de stichters was door middel van handel het zilver te verkrijgen dat in de streek rond het huidige Huelva door de lokale heersers, volgens sommigen de legendarische stadstaat Tartessos, gewonnen werd. Gadir was de belangrijkste Fenicische stad van het Iberische Schiereiland. Omstreeks 500 v.Chr. nam Carthago, oorspronkelijk eveneens een kolonie van Tyrus, de stad over.

Later werd het deel van het Romeinse Rijk en kreeg het de naam Gades (209 v.Chr.). Door de Visigoten verwoest, werd Cádiz vanaf 711 opnieuw een grote uitvoerhaven onder de Moren, maar verviel in 1262 nadat de Castiliaanse vorsten het beheersten. Groot was de bloei, toen na 1492 Cádiz lange tijd het monopolie van de vaart op Midden-Amerika had. In september 1493 vertrok Christoffel Columbus vanuit Cádiz voor de tweede keer naar Amerika. Als thuisbasis van de Zilvervloot werd het vele malen door de Engelsen en Nederlanders aangevallen (o.a. ingenomen en geplunderd in 1596[2]). Napoleon belegerde de stad tevergeefs. In 1812 werd ze middelpunt van de nationale beweging, in 1820 en 1868 uitgangspunt van liberale revolutie. Manuel de Falla, een van de bekendste Spaanse componisten, werd in Cádiz geboren en ligt er begraven.

Torre Tavira

Het meest typerend voor Cádiz zijn de wacht- en uitkijktorens, die herinneren aan de tijd dat de stad de belangrijkste uitvalsbasis was van de handel naar Amerika. Nu staan er nog 126 verspreid door de stad.

El Museo de Cadiz

In het Museo de Cadiz zijn twee musea verenigd: het Museum voor de Schone Kunsten en het Archeologisch Museum. De twee musea zijn in 1970 samen ondergebracht in één gebouw. Het museum ligt aan het Plaza de Mina, één van de gezelligste pleinen van Cádiz.

Romeins theater

Misschien wel het oudste bouwwerk van Cádiz waarvan de sporen vandaag de dag nog te zien zijn, is het Romeins Theater.. Het stamt uit de eerste eeuw voor Christus.

Verder is de kathedraal , zijn plein ervoor en de diverse pleinen verspreid over de stad met zijn nauwe straatjes, mooi om via een wandeling te verkennen. Ook het park op de kop van Cadiz is de moeite waard.. Wie in Havanna op Cuba is geweest zal de gelijkenis opmerken.

Vertrek uit Cadiz naar Jerez de la Frontera om 12.00 – 13.00 uur. 36 KM

Na bezoek aan Cadiz terug naar het begin stad (richting dijk) over de CA-33  op.

Op het einde van de stad  houden we  links aan (N-443)  en buigen af naar de binnenzee en gaan over de brug naar het vaste land .

De N-443 gaat nabij de voorstad Puerto Real over in de AP-4/E5.

Bij Jerez op een verkeersknooppunt gaan we rechtsaf (afslag 79)  via een zeer scherpe lus de Ctra Enlace con la A-4  Av op die we blijven volgen en die overgaat in  de Av de Granja en later de  Av. de Europe. (diverse rotondes). Hier Parkeren we op de  parkeerplaatsen bij Shopping winkels als URENDE en Lidl aan de rechterkant .

Bezoek Jerrez stad om 13.00 uur  (+/- 4 uur)

 

Jerez de La Frontera.

Gesticht door de Feniciërs onder de naam Xera, tijdens de Middeleeuwen was een plaats van de grens invallen, want het was binnen de grenzen van het Koninkrijk van Granada, onder islamitische heerschappij. Wanneer de katholieke koningen overwonnen en stond bekend om zijn uitstekende wijnen. De Middeleeuwen behoort ook om te racen creëren van een paard zelf, de Kartuizer, vernoemd naar de Jerez klooster van Santa Maria de la Defensión. Zijn monniken waren degenen die gecreëerd en getogen dit ras al eeuwen tot het, na de confiscatie van Mendizabal (te koop worden aangeboden kerkelijke goederen), het fokken van paarden ging naar boeren in de regio.

Moslim Erfgoed

De laatste Arabische Jerez de la Frontera is duidelijk zichtbaar in de muren, de Alcazar en de Mezquita, de laatste is nu de kapel van Santa María la Real. De Almohaden oorsprong (XII) van het gebouw kan worden gezien in de achthoekige torens. Onder andere agentschappen, de Vesting heeft badkamers, bedekt met gewelven die open dakramen. De toren Villavicencio Palace, een barok gebouw gehecht aan het monument heeft een donkere kamer van waaruit u de stad zien het geheel.

De belangrijkste christelijke symbool van de stad, de kathedraal , is een stap. Zittend op een moskee, de oude collegiale kerk van San Salvador combineert barok en neoklassieke elementen in de structuur. De toren blijft Mudejar invloeden. Binnen kunt u genieten van werken van Zurbarán. Over de Alcazar zet het plein en de kerk van San Miguel, een prachtige omgeving, omringd door sinaasappelbomen. Gotische, renaissance en barok hebben een bijzondere samenstelling, overgoten door een opmerkelijk hoofdaltaar.

Eenmaal voorbij de Plaza del Arenal, de volgende bezienswaardigheden zijn de stad Commissie en de City Council, Mudejar kerk van Saint Denis (patroonheilige van de stad), en het klooster van San Francisco, met een klooster van de dertiende eeuw.

Het oudste deel van de stad, die wordt omringd door oude muren, biedt waardevolle voorbeelden van religieuze en burgerlijke architectuur, zoals de kerken van St. Matteüs en Lucas, en de paleizen van Riquelme en Permantín. Deze voormalige residentie van de plaatselijke aristocratie herbergt nu het Centro Andaluz de Flamenco . Dit is een goede plek in de bibliotheek voor meer informatie over deze kunst, die Jerez is een leraar, door middel van audio-visuele faciliteiten, gespecialiseerde bibliotheek en muziek.

Op loopafstand van flamenco te openen van de wijk meest traditionele Jerez, Santiago. Witgekalkte huizen in overvloed in deze flamenco clubs en broederschappen, waarvan de leden het aanbidden van de beelden bewaard in de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid (patroonheilige) en de kerk van Santiago . Zijn gotische ontwerp met renaissance en barok elementen de deken van de Christus van de arrestatie, de populaire Prendi, waarvan de Heilige Woensdag processie wordt begeleid door oprechte pijlen.

Een andere manier om vele kennen de cultuur Jerez is een bezoek aan een van de wijnhuizen die Barrameda produceren wijnen van de oorsprongsbenaming Jerez-Xerès-Sherry en Manzanilla-Sanlúcar de. Hier krijgen we dichter bij de methoden, zowel traditionele als moderne verwerking, en de smaak van de verschillende rassen van sherry. Wijst ook op de bijzondere architectuur van deze tempels van wijn, en geniet van wijnhuizen, ontworpen door Gustav Eiffel ("La Concha" Gonzalez Byass), meer dan 4.000 structuren met hoefijzer bogen (Gran Bodega de Domecq), of "Oom Bodega Pepe, Andalusische Historisch Erfgoed aan de representatief zijn voor de Moderne Beweging "Docomomo." Het is ook interessant om te bezoeken het museum tags de negentiende eeuw.

Het fokken van paarden in de race Kartuizer is ook nauw verbonden met de ontwikkeling van deze Andalusische stad. Hier gebeurt het Paard Fair (Feria de Jerez in mei) , een festival uitgeroepen van Internationaal Toeristisch Belang, de hoofdpersoon is het paard en ruiter. Wandelen en paard wedstrijden deze dagen begeleiden de zang, dans en voedsel en kermis. Deze paard traditie blijkt ook uit instellingen zoals het stamboek van het Cartuja, het Militair Stud en paarden Reproductie centrum. In de Recreo de las Cadenas, Franse architect Garnier en het hoofdkwartier van de Koninklijke Andalusische School van de Hippische Kunst , kunnen wij u helpen dressuur show "Hoe de Andalusische paarden Dance".

Aan de rand van de stad, culturele en recreatieve aanbod wordt aangevuld met het klooster van Santa Maria de la Defensión Nationaal Monument, en diverse golfbanen, een van hen een paar kilometer van de luchthaven van Jerrez de la Frontera.

De keuken Jerez nam zijn breed assortiment van wijnen aan de ontwikkeling van zijn meest typische recepten. Dus zowel vlees en vis gekookt in sherry of Jerez, die prima geeft de opname van, Amontillado, Oloroso en Pedro Ximenez. De tomatensoep, gazpacho, gemaakt met kikkererwten volgen vaak toast (brood en wijn en gebakken) en spek uit de hemel (vla eigeel). Azijn, wijn en cognac moeten van de oorsprongsbenaming Jerez.

17:00 Vertrek uit Jerez naar Arcos de la Frontera 35KM

Na vertrek op parkeerplaats van de  Lidl of andere massamark weer omkeren naar het oosten waar we vanaf kwamen en slaan rechts af en daarna linksaf richting Arcos de fronterra .en gaan over de A4 heen richting Arcos. Over de A-382

5 KM voor Arcos verlaten we de A-382 en rijden via de A-382a (ctra de los Arcos-Jerez naar Arcos.  Op de tweede rotonde gaan we rechtsaf en volgen de hoofdweg die enkele keren over een rivier  gaat . we houden rechts aan  Direct na de 3e rivieroversteek  linksaf gaan en de hoofdweg 2,5 KM blijven volgen.  We gaan zuidelijk om Arcos heen. Op de rotonde met A-372 gaan we linksaf en na 100m rechtsaf. Na 1KM ligt de camping Lago de Arcos aan de rechterzijde. Deze camping is echter gesloten (mei 2011).

Dan maar vrij kamperen op een parkeerplaats met bomen in de wijk El Satiscal aan het meer.  Zeer goed te doen.

Camping Lago de Arcos  (gesloten mei 2011)

Urb. el Santiscal, s/n

E-11630 Arcos de la Frontera

Tel. 956 708 333, http://www.campings.net/lagodearcos,

E-mail : lagodearcos@campings.net,   Camper € 6,- per nacht,  volwassenen € 4

Alternatief: Camping San Jose del Valle

Ligt 15KM ten zuiden van Acros de Fronterra en 40KM ten oosten van Jerez, via de A-2003.

Ctra San Jose del Valle - Arcos, km 11'5
E-11580 San Jose del Valle (Cádiz)
Telefoon: +34 856030070
Fax: +34 856030075

 

dag 5

Bezoek Frontera en in de  middag vertrek naar Dos Hermanas, 20 KM onder Sevilla

Bezoek Arcos duurt +/- 3-4 uur.

Arcos de la Frontera is een van de beroemde witte dorpen in de provincie Cadiz, in het zuiden van Spanje. Arcos telt ongeveer 30 000 inwoners en is daarmee na Ronda de grootste van de witte dorpen

Arcos is gelegen aan de oostelijke zijde van de Guadalete rivier. De Peña, de rots waarop het oude centrum van Arcos op ongeveer 150 meter hoogte balanceert, is uitgesneden door de Guadalete rivier. Die unieke locatie zorgt ervoor dat het uitzicht vanaf het oude centrum op de omliggende heuvels en het meer adembenemend is.

De naam “Arcos” duidt op de typische architectuur van het witte dorp. In elk huis in het oude centrum zijn boogvormige doorgangen en kruisgewelven te vinden. De Moorse invloed op de Andalusische architectuur is duidelijk zichtbaar.

Gedurende 700 jaar was het hele Zuiden van Spanje in handen van de Moren. In de 13de eeuw gingen de Spaanse katholieken de strijd aan met de Moren om de regio terug in handen te krijgen.

De naam Arcos de la Frontera, letterlijk vertaald “Het dorp met bogen op de grens”, duidt op de locatie op de gevechtsgrens tussen de Christenen en de Moren. Gelukkig zijn veel Moorse elementen bij de herovering van Andalusië door de Christenen in 1248 hergebruikt of bewaard gebleven. De combinatie van Romaanse en Gotische architectuur met Moorse elementen zorgt voor de boeiende mix die zo typisch is voor Andalusië.

Parkeren kun ja aan de zuidoostelijke kant van de stad op 500m.

Een bezoek aan deze stad kost +/- 4 uur.

Van Arcos de Frontera  naar Dos Hermanas onder Sevilla 80KM

Mooi eerste gedeelte voor als  we veel tijd hebben: We verlaten Arcos aan de noordzijde  via een zeer kort stukje  A-372/A-393 en rijden rechtdoor over de Ctra de Arcos –Villamartin (A-384) met meer aan de rechterzijde op korte afstand naar Bornos. In Bornos is een bezoek aan de oude kern bij de kerk met een mooie klein Moors dorpspark best de moeite waard.

Dan verder over de A-384 richting Villemartin. Voor Villemartin slaan we links af de A-371 op en rijden door naar Las Cabezas de San Juan. Op eerste rotonde  rechts aanhouden en op tweede rotonde rechtsaf de A471 op (av de Frederico Garcia Lorca overgaand in de Ctra de Sevilla). We blijven deze weg volgen en komen na een tijdje op een  T splitsing en gaan linksaf de  N-IV op  en gaan om Los Palacios Y Villefranca heen naar Dos Hermanas

Als er minder tijd is: We verlaten Arcos aan de noordzijde over de  A393 /gaan aan de tot Venta del Empalme waar we rechtsaf de A-371 op gaan tot in Las Cabezas de San Juan.  Op eerste rotonde  rechts aanhouden en op tweede rotonde rechtsaf de A471 op (av de Frederico Garcia Lorca overgaand in de Ctra de Sevilla). We blijven deze weg volgen en komen na een tijdje op een  T splitsing en gaan linksaf de  N-IV op  en gaan om Los Palacios Y Villefranca heen naar Dos Hermanas

Route in Don Hermanas naar camping Villsom , dit is een van de weinige campings in de buurt van Sevilla:

Op N-IV in Dos Hermanas komend vanuit het zuiden, wordt momenteel (mei 2011) een nieuwe rotonde aangelegd ter hoogte van de camping op de N-IV .

Zodra je rechts op de N-IV een reclame-zuil met Mecedes ster ziet volgt de rotonde die je ¾ neemt naar de Camping Villsom .

Camping Villsom is volgens mij, de enige camping in de omgeving van Sevilla). Er rijd een bus om het half uur naar Sevilla (bus 132) , opstappen 100m  achter 2e rotonde in dorp vanuit  de camping richting Dos Hermanas.

Camping Villsom, redelijke camping, 20 km ten zuiden van Sevilla

C/ Sevilla-cadiz N-IV Sevilla,  vroegere afslag 555 nu rotonde  in Dos Hermanaz op N-IV

41700 Dos Hermanas, España

954 720 82                                                                                                          campingwillsom@hotmail.com

Prijsindicatie € 20,- all-in , gratis WIFI rondom de receptie

Slecht alternatief z-o van Sevilla in Alcala de Guadaira (over A-92 oostelijk richting Malaga)

Camping   Oromano

Alcala de Gardaira 41500

Camino del Maestre, S/N

Tel: 955683257

http://WWW.campingoromana.es

dag 6 en 7

Bezoek aan Sevilla

Er is een busdienst vanuit de camping Villsom naar de Avenida de Portugal in het centrum van Sevilla. De MT-132 lijn begint om 6:30 uur vanaf een bushalte in Dos Hermanas (aan de andere kant van de N-IV de volgende rontonde rechtdoor en na 200m aan linkerzijde). De bus rijdt elke 30 minuten en het laatste vertrek uit Sevilla is om 23:45 uur terug naar Dos Hermanas.

In het weekend begint de busdienst om 7:00 uur en de laatste bus uit Seville vertrekt om 21.45 uur terug naar Dos Hermanas. Het is 20 minuten lopen vanuit de kathedraal in Sevilla  naar de bushalte.

Wees gewaarschuwd het gebied rond het Alcazar paleis en kathedraal is de lucratieve prooi-grond van de vrouwelijke zakkenrollers.

Inleiding

Sevilla is de hoofdstad van de provincie en regio Andalusië  en ligt aan de Guadalquivir. Deze gaat over in een kanaal en is zo via een 70 km lange vaarweg met de zee verbonden. In de buurt liggen de mijnen van de Sierra Morena. Daar trokken de Feniciërs. Grieken, Carthagers en Romeinen al naar toe. In 481 werd het de hoofdstad van een Westgotisch koninkrijk. De Arabieren veroverden de stad. In de Moorse periode, 12e en 13e eeuw was Sevilla een rijke stad. In 1248 veroverde de christelijke koning Ferdinand III de stad. Tijdens de ontdekking van Amerika stroomden grote rijkdommen naar Sevilla. In de 17e eeuw verzandde de Guadalquivir en zette het verval in. Nu de 20e eeuw neemt de stad weer een belangrijke plaats in de economie in.

Er worden veel producten geproduceerd: ijzer, staal, elektronica, chemische, voedingsmiddelen, keramiek, zilver en parfums. Is een centrum van olijf -, graan - en wijnhandel en voor bewerkingen voor hout, kurk en leer. De haven is voor zeeschepen toegankelijk. Er zijn verder een luchthaven, universiteit, bibliotheek met kostbare handschriften. 18e eeuwse arena en stierenfokkerijen.

Wijken

De stad heeft een aantal schilderachtige wijken. Het centrum wordt gevormd door Plaza Nueva. Barrio de Santa Cruz is de voormalige jodenwijk. U ziet er steegjes, witgekalkte huizen, patio’s, erkers, hekwerk en bloemen. Calle de las Sierpes is een lange, smalle, overdag met doeken overspannen winkelstraat. Het is er altijd druk.

Santa Maria

De grootste kathedraal van Spanje, de Santa Maria  gebouwd in de 15e eeuw, staat op de plaats waar vroeger een moskee stond en daarvoor een West-Gotische dom. In grootte is het de derde van Europa (na de Sint Pieter en Saint Paul in Londen). De Patio de los naranjos, binnenplaats van de sinaasappelbomen met aan weerszijden galerijen, is nog over van de moskee. De marmeren fontein stamt uit de West-Gotische tijd. Via de indrukwekkende Puerta del Perdon. aan de noordzijde, komt men daar. De bronzen deuren dragen Koranteksten. De klokkentoren, La Giralda, is 97 m hoog. Er staat een 4 m hoog draaibaar beeld met banier op. Dit dient als windwijzer, giraldillo komt van girar = draaien. Van oorsprong was de toren een minaret. Vanaf het platform heeft men een goed uitzicht op stad en omgeving. De vijfbeukige kathedraal is 76 m breed.

Aan de zijkanten zijn kapellen gebouwd. De plattegrond is die van een moskee. De hoofdas wordt bepaald door het koor met fraaie koorbanken, silleria. Capilla Mayor, hoofdaltaar met een groot retabel van verguld hout, en de koninklijke kapel Capilla Real. Deze kapel is gewijd aan Ferdinand de Heilige, de veroveraar van Sivilla. Sacristie en kapittelzaal bevatten veel kunstwerken zoals  edelsmeedwerk en schilderijen. De “Mater Dolorosa” van Murillo vindt u in de sacristie, een “Inmaculata” van hem in de kapittelzaal.

In het dwarsschip bevindt zich de graftombe van Columbus.

Bezienswaardigheden

Beurs

De Casa Lonja is een bouwwerk uit de renaissance, 16e eeuw. Het herbergt een archief, bestaande uit documenten, oorkonden e.d. betreffende de ontdekkingen en veroveringen van Amerika.

Alcázar

Is door de Moren gebouwd ten dele in mudéjarstijl. Het behoort tot de mooiste bouwwerken in Spanje. Er zijn fraaie tuinen.

In de twaalfhoekige Torre del Oro is een scheepsvaartmuseum gevestigd.

Openingstijden: maandag t/m zaterdag: 10.30-17.00, zondag: 11.00-13.00.

Het Alcazar is in het hoogseizoen (in tegenstelling van wat in veel gidsen staat) ook op maandag open. Entree (mei 2011) 8 euro.

Museum

Het museum voor Schone Kunsten, Museo de Bellas Artes, ligt aan Plaza del Museo. Het ligt in het klooster de la Merced. Het is een belangrijk museum voor de schilderkunst. Er zijn belangrijke werken van Sevillaanse schilders uit de gouden eeuw. Verder is er veel middeleeuwse, Italiaanse en Vlaamse kunst.

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10.00-14.00 weekend:10.00-14.00.

Casa de Pilatos

Het Casa de Pilatos staat aan het Plaza de Pilatos. is gebouwd naar het voorbeeld van de villa van Pilatus. Is in mudéjarstijl gebpuwd, Het bestaat uit een reeks   patio’s en appartementen met caissonplafonds.

Openingstijden: maandag. t/m vrijdag l0.00-18.00.

Maria Luisa Park

Het Maria Luisa Park maakt deel uit van het paleis van San Telmo. U ziet er verschillende boomsoorten zoals palmen. ceders., magnolia’s en platanen. Hier is ook het Spaanse Paviljoen gebouwd voor de wereldtentoonstelling in 1929.

Sevilla is ook bekend om zijn flamenco.

Kathedraal en de klokkentoren La Giralda

De kathedraal is gebouwd op de voormalige Moskee en is de grootste gothische kathedraal van de wereld . Het immens grote altaar is van hout en staat midden in de kathedraal. Tevens ligt Columbus in de Kathedraal begraven.

De Klokkentoren La Giralda is een voormalige minaret waarop verder omhoog is opgebouwd. De toren is te bezoeken vanuit de kathedraal.

Openingstijden: maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag: 11.00-16.00, zondag: 14.00-16.00.  entree mei 2011 6 euro

Oficina de Turismo

Avda. de la Constitución, 21 B - 41004 Sevilla. Tel. +34.954.221.404. Fax: +34.954.229753.

Gemeentelijk: Paseo de las Delicias, 9 - 41012 Sevilla. - Tel.: +34954.234.465. Fax: +34.954.273.078.

Centro de Información: Fax: +344.505.605.  - E-mail: cis@sevilla.org

Turismo de Sevilla, Patronato Provincial

Adolfo Rodríguez Jurado, 2  -  41001 Sevilla  -  Tel. 00 34 954 211 091 -  Fax 00 34 954 218 764

E-mail: sevillatur@sevsigloxxi.org

dag  8

Vertrek naar Cordoba via binnenwegen ten noorden van de Rio Gualdalquvir     130km

Vanuit Dos Hermanas over de SE-3205 3 Km naar het westen en daarna noordwaarts de A4 (E5)  opgaan richting Sevilla .

Na  9 KM A-4  op het tweede verkeersknooppunt eerst kort rechtdoor blijven rijden richting E-803 (A-66) richting Merida.

Direct na de brug over SE-30 (E-803) krul rechtsom nemen richting Merida – Sevilla en dan Huelva volgen (SE-30 E-803, wordt A-66) tot aan verkeersknooppunt 805 .

Hier nemen  we de afslag met de A-8079 richting La Algaba  en rijden  noord-oostwaarts richting Cordoba .

Je kunt ook de ruines van de romeinse vesting van Italica nabij Santiponce bezoeken, hiervoor kun je al een afslag eerder van de  A-66 nemen.

Bij La Algabe wordt  de A-8079 de A-8006/A431en volgen deze langs dorpen als Alcala del Rio, Villaverde del Rio (A-436), Cantillana, Lora del Rio (wordt weer A431), Posades naar Cordoba. We volgen de hele tijd de Rio Guadalquivir.

Aangezien we vandaag een korte rit hebben kunnen we van de hoofdweg af gaan om  de bergen te bezoeken (afslaan nadat je de stad Lora del Rio weer uit rijd, afslag Setefilla  naar stuwmeer +/- 20 Km, mooie omgeving. Parkeerplaats bij dam van stuwmeer.  Bij stuwmeer over de dam heen en via La Puebla de los infantes weer naar A-431 rijden.

Ook kun je bij Almodovar del Rio het kasteel bezoeken dat op een heuvel goed zichtbaar is langs de A-431 (tussen 14:30 en 16:00 gesloten)

Bij het binnenrijden van Cordoba over de A341 recht door  blijven rijden en door de korte tunnel heen. Na +/- 3km op de grote rotonde in het centrum linksaf slaan. Je rijdt dan al in de straat Avd del Brillante. De camping ligt dan na ongeveer 1,5 KM aan de rechterzijde. De camping valt nagenoeg niet op.  Het Is stadscamping met goed  afgebakende vakken met weinig charme.

Camperen op camping El Brillante  1e keus ( in stad, redelijke camping)                                                     De camping ligt in het noorden van Córdoba. A4, afrit 403 naar centrum (Plaza de Andalucia). De brug over en rechtdoor. 'Parador' en RENFE aanhouden. Daarna de Avda Brillante. De camping ligt rechts van de weg. In mei 2011 30 euro per dag voor een camper                                                                                                        Straat   Avda del Brillante 50, Postcode    ES – 14012, Telefoon  957 403836 GPS: 37.90052/ 4.78772      E-mail: elbrillante@campings.net    www.campingelbrillante.com

Alternatief 1: Camping Los Villares  (+/- 10 km ten noorden van Cordoba (aan de zuidrand van natuurpark Los Villares .

Om dit te vinden de Av de Brillante bij camping El Brillante verder noordwaart oprijden en bij eerste rotonde schuin rechts de Ctra del Calasancio inrijden  en na 600m op volgend (dorps) plein met groen grasveld rechtdoor rijden  de Av de San Jose de Calasanz opgaan.  Na korte tijd wordt de bebouwing minder en heet de weg Ctra Obejo  (CO-3408). Na +/- 2KM op samenkomen van wegen schuin rechts af gaan (2e weg rechts) en al slingerend komt men dan na weer 2 km bij de camping.

Camping Los Villares

Avda. de la Fuensanta, nº8 (Bar los Peces)

14010 - Córdoba   Andalusië (Spanje)

Tel: 957 330 145  GPS: 37.96047 -4.81124

 

Dag 9 en 10

Bezoek stad Cordoba

In 1994 werd Córdoba uitgeroepen tot "Werelderfgoed" door de UNESCO.

De stad werd gebouwd op de resten van een Iberische nederzetting doch kreeg slechts sinds de Romeinse tijd (206 VC) een grote faam. Claudius Marcelus wordt beschouwd als de stichter van de stad die tevens hoofdstad was van de Romeinse provinvie Hispana Ulterior. De strategisch belangrijke ligging als hoogste bevaarbare punt van de Guadalquivir-rivier maakte van de stad al snel een bloeiende rivierhaven voor transport van olijfolie, wijn en graan naar de Atlantische kust en verder naar Rome en de rest van het Rijk. De Romeinen bouwden ook een brug (El Puente Romano) over de rivier die tot op vandaag nog steeds gebruikt wordt. De beroemde Romeinse senator Seneca werd in deze stad geboren.

De stad bereikt zijn grootste bloei tijdens de Moorse periode tijdens het Kalifaat en was van 756 tot ongeveer 1000 NC de hoofdstad van de Moorse Gebieden (Al Andalus) met vermoedelijk tot 100.000 inwoners, de grootste stad van toenmalig Europa. Het beroemdste monument stamt ook uit deze tijd: De grote moskee werd verscheidene malen uitgebreid en zou nog steeds één van de grootste moskeeën ter wereld zijn, mocht ze niet nu gebruikt worden als kathedraal.

Een beroemde inwoner van die tijd is Maimonides, een Joodse filosoof die trachtte de 3 religies Islam, Joden en Christenen dichter bij elkaar te brengen. Hij stierf in ballingschap in Egypte.

Een andere beroemde inwoner was Al-Gafequi die reeds in de Middeleeuwen oogoperaties uitvoerde bvb om staar te genezen.

Córdoba werd in 1236 door Koning Fernando III veroverd en weer toegevoegd aan de Katholieke Gebieden. De nieuwe heersers waren zo onder de indruk van de grote moskee dat ze beslisten om het gebouw niet af te breken doch enkel in het midden het dak open te maken om daar hun eigen kathedraal te bouwen.

Alcázar

De Koninlijke burcht werd in 1328 gebouwd als residentie voor de Spaanse Koningen. Het was ook hier dat ze hun eerste ontmoeting hadden met Christoffel Columbus die zijn project kwam voorleggen om een andere weg naar Indië te zoeken door rond de wereld te zeilen.

Judería

De oude "Jodenwijk" is Córdoba's middeleeuwse wijk, een doolhof van nauwe straatjes, binnenkoertjes vol kleurige bloemen en schilderachtige pleintjes. Begin mei houden de huiseigenaars een wedstrijd voor de mooist bebloemde binnenkoer (patio).

Synagoge

Één van Spanjes oudste synagoges. Gratis te bezoeken voor inwoners van de Europese Unie. In Spanje zijn slechts drie synagoges uit de Middeleeuwen bewaard. Twee ervan bevinden zich in Toledo, de derde hier in Córdoba.

Torre de Calahora

Deze toren werd door de Moren gebouwd aan de andere zijde van de Romeinse brug om tol te heffen aan de mensen die de brug wouden gebruiken. Waarschijnlijk stond er in de Romeinse tijd ook al een toren om de brug te verdedigen. Zoals de toren er nu uitziet, is het gevolg van enkele verbouwingen sinds de Katholieke tijden. De naam van de toren stamt van het Arabische "Calat Horra" wat "geïsoleerde toren" betekent.

Romeinse brug

In de eerste eeuw VC was de stad al uit zijn (Romeinse) voegen gebarsten. Schepen konden via de rivier tot aan de stadspoorten varen. Door alle drukte was een nieuwe toegang tot de stad nodig, over de rivier Betis, later door de Moren Guadalquivir hernoemd. Tot op vandaag werd de bus nooit gerestaureerd.

Arabische molens

In het midden van de rivier bevinden zich enkele eilandjes met enkele ruïnes, dit zijn de resten van enkele oude watermolens. Er bestaat nog één quasi intacte molen, de molen van Albolafia, met een enorm rad. De molens hadden een dubbele functie: het malen van graan en/of persen van olijven en het omhoog brengen van water tot op het niveau van de stad.

Triomfboog van Felipe II

Vroeger was deze "triomfboog" een poort in de stadsmuren. De huidige versie van deze poort werd in 1571 gebouwd door de Spaanse koning Felipe II als controlepunt voor de reizigers die over de Romeinze brug de stad wouden betreden. In 1912 werd de stadsmuur afgebroken voor een vlottere doorgang van het verkeer waardoor enkel de poort overbleef die er nu uitziet als een triomfboog.

Moskee-kathedraal (mezquita)

Het gebouw heeft een eeuwenoude geschiedenis als sacraal gebouw: oorspronkelijk stond op dezelfde plaats een Romeinze tempel van de godheid Ianus, tot 741 stond er een Westgothische (Visigothische) katholieke basiliek (resten van een mozaïekvloer en enkele muren zijn nog zichtbaar), tot 1236 hoofdmoskee van de stad en sindsdien Rooms-Katholieke kathedraal.

Ten tijden van de Moorse koning Abd-al-Rahman I (756-788) werd het gebouw zowel door Christenen als Moslims gebruikt voor hun religie tot de koning het gebouw kocht van de Christenen. De kerk werd vervolgens afgebroken om een moskee te bouwen.

Gedurende de eeuwen daarna werd de moskee nog verschillende keren uitgebreid door verschillende koningen. Op het einde had het gebouw meer dan 1000 zuilen en een minaret waarrond later de klokkentoren van de kathedraal gebouwd werd. De kathedraal die later in het midden van de moskee gebouwd werd, is opgetrokken in renaissancestijl.

San Raphael

De patroonheilige van de stad. Zijn standbeeld is te vinden in het midden van de Romeinse brug en op een zuil tussen de triomfboog en de kathedraal.

Stadsmuren

Een groot gedeelte van de stadsmuren bestaan nog.

dag 11

Vertrek  naar  Granada 210 Km

We gaan een route volgen met veel landschappelijke afwisseling. In Cordoba moet men op de autoweg A4 (richting Madrid) zien te komen en daarna na bijna 2 km op de A4 afslag N432 nemen. We gaan in zuidoostelijke richting en over de N-432 langs Rio del Castro en Baena.  6 Km na Baena slaan we linksaf en gaan we de A-318 op om na enkele km de afslag te nemen naar Zuheros en bezoeken dit mooi dorpje (1 uur) Daarna weer over de A-318 op en slaan zuidoostelijk van Cabra de A-339 op en via Prigo de Cordoba gaan we richting Alcala La Real. Bij Alcale Real kunnen we het kasteel bezoeken op de berg (tussen 14.00 en 16.00 uur gesloten) Bij Alcala gaan we de N-432 op richting Granada.

Als we Granada binnen komen via de NA-432, om naar camping Reina Isabel te gaan de N432 volgen tot op rotonde voor  A-92G en houden hier rechts, gaan  onder de A-92G door en dan de A-92G op.  Na +/- 2,5 KM op de grote rotonde met brug rechtsaf de A44/E-902  op rijden (richting Motril) en volgen deze tot  op het verkeersknooppunt waar we de afslag 132 (Ronda Sur, Sierra Nevada-Alahambra) en rijden de A-395 op en nemen afslag 2, Vergeles, La Zubia en na enkele KM ligt de camping Camping Reina Isabel aan de rechterzijde.

Met de bus kun je met lijn 175, 176 en 177 naar Granda, in Granada met lijn 13 naar Alhambra.

Camping Reina Isabel .  (goede camping met weinig ruimte , 3km ten zuiden van centrum Granada                                                                                                                                                          Laurel de la Reina 15,  18140 La Zubia,                                                                                         tel 958 59 00 41, www.reinaisabelcamping.com , info@reinaisabelcamping.com   .                                                  camper  € 30 ,- zonder WIFI

Alternatief 1, Camping Granada (goede camping 6 Km ten noorden van Centrum.                                       De camping ligt 1 km ten noorden van Peligros. De E902/A44 richting Granada, afrit 121 (Peligros). In Peligros bij rotonde linksaf en de borden met icoon camping volgen.

Camping Granada: Paraje Cerro de la Cruz, 18210 Peligros  tel. 958 34 05

GPS: 37.24142 / -3.63127  E-mail: pruizlopez1953@yahoo.es    www.campinggranada.es

Alternatief 2 : Camping Maria Eugenia,  3KM ten westen van Granada bij de A-92G, In lus van autoweg dus waarschijnlijk veel lawaai.                                                                                                                                                             A-92G (Salida 125 de la Autovia direccion Málaga),    Carretera de Malaga, 198, 18015 Granada, SpanjeTel: +34 958 20 06 06 – Tel.: +34 691 26 79 17

Alternatief  3: Camping Las Lomas .      Goede Camping 12 km ten oosten van Granada

Ctra. de Güéjar-Sierra, km 6,5 , 18160  Güéjar-Sierra

GPS: 37.15998 / -3.45373  E-mail: info@campinglaslomas.com  Website: www.campinglaslomas.com

dag 12-13

Bezoek Granada stad.

Granada is een stad in Andalusië, in het zuidoosten van Spanje, en is de hoofdstad van de provincie Granada. De stad heeft een inwonertal van 236.982 en inclusief omliggende kernen wonen er ongeveer 472.638 mensen. Het is daarmee de vierde stad van Andalusië, na Sevilla, Málaga en Córdoba, en de 17e stad van Spanje. Granada ligt op 738 meter hoogte boven zeeniveau, aan de voet van het gebergte Sierra Nevada. Eeuwen geleden was het de hoofdstad van de Taifa van Granada en het Rijk van Granada.

In de stad bevindt zich één van de beroemdste monumenten van Spanje, het Alhambra, een gigantisch historisch paleis vol met overblijfselen van zowel de Moorse als katholieke cultuur. De oude stad is een van de best bewaarde voorbeelden van Almohaden stadsplanning. Verder staat Granada bekend om haar prestigieuze universiteit: Universidad de Granada, en een bijbehorend nachtleven. Het is één van de belangrijkste Spaanse studentensteden, samen met Salamanca, Burgos en Santiago de Compostella. Sinds 2003 is José Torres Hurtado van de Partido Popular de burgemeester van de stad.

Geschiedenis: Vroege geschiedenis. Het gebied waar nu Granada ligt werd al in de 8e eeuw v.Chr. bewoond door Iberische volkeren, en heette toen “Ilturir”. Deze naam sloeg niet op één concrete nederzetting, maar op de gehele omgeving. Het gebied werd later onder meer bewoond of ‘gebruikt’ door de Feniciërs, Tartessos, Grieken en Carthagenen. Er bestaan sporen van een verdedigingsmuur uit de 6e eeuw v.Chr., de stad droeg toen de naam “Lliberri”. In het jaar 193 v.Chr. werd “Lliberri” echter veroverd door de Romeinen. De Romeinen stichtten op 15 km afstand van het huidige Granada een nederzetting, die zij de naam “Lliberis” gaven.

Middeleeuwen: In de 7e eeuw kwam het gebied in handen van de Moren. Inmiddels hadden joden enkele kilometers ten noorden van “Lliberis” een dorpje gesticht, genaamd "Gárnata" of "Gárnata al-yahud" (Granada van de joden). Dit Granada kende in deze periode weinig betekenis en werd overschaduwd door het zuidelijkere “Lliberis” (of Elvira), dat de hoofdplaats was van een provincie in het Kalifaat van Cordoba. De werkelijke stichting van het huidige Granada vond plaats met de komst van de Berberse vorst Zawi ibn Ziri in de 11e eeuw. Met het uiteenvallen van het Kalifaat van Cordoba, vestigde hij zich in Elvira en maakte het de hoofdstad van zijn eigen emiraat. Omdat het laaggelegen Elvira slecht te verdedigen was tegen aanvallen, besloot deze Ziri ibn Zawi om zijn residentie te verplaatsen naar Granada. Hiermee werd het joodse gehucht in een korte periode getransformeerd in een van de belangrijkste steden van Andalusië. Ziri ibn Zawi en zijn nakomelingen maakten deel uit van de Ziriden dynastie van Granada en waren verwant aan de Berberse Ziriden familie van Tunesië. Een belangrijk deel van de monumenten in de stad zijn door hun gebouwd, zoals de Albaicín.

Na de stadsverhuizing begon een periode van vele oorlogen om de macht over Al-Andalus. Het Rijk van Granada was in 1035 al één van de zogenaamde Taifarijken. Naar aanleiding van de publicatie van een anti-Semitisch gedicht door een belangrijke dichter van Granada, vond in 1066 een grote moordpartij op joden plaats met duizenden doden. De joodse vizier Joseph ibn Naghrela van de werd door een menigte gekruisigd en de joodse wijk deels verwoest. Met de komst van de Almoraviden en de Almohaden keerde enigszins wat eenheid en rust terug in het gebied. Met de val van de Almohaden werd in 1232 de macht overgenomen door Alhamar, die opnieuw een koninkrijk van Granada maakte. Maar liefst twintig verschillende sultans werden koning van dit rijk.

De val van Granada

Val van het Moorse Rijk in 1492: De val van het Moorse Rijk in 1492 was één van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Granada. Het maakte een einde aan 800 jaar islamitische heerschappij op het Iberisch Schiereiland. De Moslims en Joden werden door het katholieke koningspaar (Ferdinand II van Aragon en Isabella van Castilië) gedwongen tot bekering, en werden zo niet uit het land verbannen. Diegenen die de zogenaamde Spaanse Inquisitie overleefden, vluchtten naar Noord-Afrika. Ook de Arabische taal verloor haar rol in Granada, en werd vervangen door het Spaans; de moskeeën werden veranderd in katholieke kerken.

Ondanks de vele gevechten groeide Granada door, en het was in de 15e eeuw één van de rijkste steden van Europa, met een inwonertal van 50.000. Tijdens de regering van Sultan Alhamar in tijd van de Moren, was het Alhambra gebouwd. Het huidige Alhambra werd echter pas geconstrueerd in de 17e eeuw, en functioneerde als het nieuwe regeringspaleis voor de stad. In het district Albaicín woonden de ambachten en de adel, in dat district had men onder andere al een universiteit, fabrieken en douanes. De Joodse bevolking leefde in deze tijd in de wijk El Realejo.

Na de val van het Moorse Rijk groeide het nieuwe en verenigde Spanje al gauw uit tot één van de machtigste landen ter wereld, door de kolonisatie van de Nieuwe Wereld onder leiding van Christoffel Columbus.

Bezienswaardigheden.

Om een goede indruk te krijgen van Granada moet je er minstens twee volle dagen voor uit trekken. Een dag voor het Alhambra en kathedraal en een dag voor een wandeling door de stad.

Alhambra:

Voor bezoek van het alhambra hun je vanuit  Nederland een kaartje reserveren via www.nazarvijes.com met de creditkaart of anders op de camping bij de receptie (enkele dag/en van te voren). Ter plaatse bij het Alhambra zelf is normaal geen kaartje meer te krijgen.

Op het ticket (voor het gedeelte voor 14.00 uur of voor het gedeelte na 14.00 uur) staat ook apart de tijd voor het hoofdgedeelte het “Horario Palacios Nazaries”.  Daar moet je op dat tijdstip ook voor in de rij staan. Het Alhambra bestaat uit het Generalife (zomerpaleis) met tuinen, Het Alcazaba (de militaire vesting) en als derde het paleis Horario Palacios Nazaries (meest indrukwekkend).

Het Alhambra is een vesting die door de Moren gebouwd werd op de top van een heuvel in Granada om de stad te verdedigen. Tevens was het een veilige residentie voor de koning en zijn onderdanen. Het Alhambra was zelfs een heuse stad waar alle nutsvoorzieningen aanwezig waren (scholen, winkels, moskeeën).

Info: www.alhambradegranada.org

Van dat alles blijft nu niet veel meer over. Wat nog rest werd de laatste jaren prachtig gerestaureerd. Als je de grote massa toeristen even wegdenkt dan waan je zich in een klein paradijsje. Mooie paleizen, verfijnde afwerking van de interieurs, fonteinen en waterpartijen, zijn maar een paar van de ingrediënten die het Alhambra zo speciaal maken.

Het Alhambra is een topattractie, niet alleen van Granada maar van gans Zuid-Spanje. Trek minstens een halve dag uit voor je bezoek en doe dit zo vroeg mogelijk. Van maart tot oktober is zijn de deuren al open vanaf 8.30 's morgens. Je kunt een bezoek brengen voor het morgen bezoek (8.30 tot 14.00) of voor middag gedeelte van  (4.00 tot 20.00)

Alcazaba: Het Alhambra bestond vroeger alleen uit een citadel. Dit is het Alcazaba vanwaar je een mooi zicht hebt over de stad. Later werd het alsmaar uitgebreider en vooral vanaf de 13de eeuw was er een grote bouwwoede.

Horario Palacios Nazaries: De laatste heersers over het Moorse Spanje, de Nasriden, hebben een groot, rijk versierd en weelderig paleis gebouwd. Amper de helft is bewaard gebleven maar het geeft je een goede indruk.

Naderhand bijgebouwd is het paleis van Karel V, beter gekend als Keizer Karel. Dit paleis staat centraal en werd gebouwd kort na het verdrijven van de Moren. Dit moet je zeker bezocht hebben, als het tenminste open is. Er zijn diverse musea ondergebracht. Als vierde en meest rustgevende bezienswaardigheid rest de grote tuin, de Jardines del Portal. Het Nasridenpaleis is ook het drukst bezocht.

Generalife: Dit is hoger gelegen dan het Alhambra , het was de zomerresidentie van de koningen en ligt iets apart van het Alcazaba en  het Palacios Nazaries. Het moest er dus lekker fris zijn.  De vele waterpartijen en de prachtige tuinen zorgden voor de nodige verkoeling.

Het zomerpaleis is een wirwar van gebouwen en gaanderijen. Er is een 'mirador' of uitzichtpunt dat je, na nog eens een kleine klimpartij, een prachtig panorama biedt.

De stad Granada

Kathedraal en Koninklijke kapel

Van de christelijke heersers bezocht je al het paleis van Keizer Karel in het Alhambra. Een ander meesterwerk en ook in dezelfde bouwstijl (renaissance) is de kathedraal. Een bezoek loont zeker de moeite, maar de topattractie is de Capilla Real of koninklijke kapel. De toegang ligt aan de buitenzijde van de kathedraal. Hier liggen Ferdinand en Isabella die door hun huwelijk voor een verenigd Spanje zorgden. Zij waren ook de sponsors van de ontdekkingsreizen, hebben de Moren verdreven en de inquisitie ingesteld. Er zijn ook andere katholieke koningen begraven in deze kapel. De inrichting is subliem te noemen.

Albaicin

Het Albaicin is een Moorse wijk met de typische smalle straatjes en witgekalkte huizen. Neem zeker en vast een stratenplan mee. Een mooi uitzicht over deze wijk krijg je aan de San Nicolaskerk. Bij een bezoek aan Albaicin moet dit bovenaan je verlanglijstje staan. In diezelfde wijk vind je ook het archeologische museum. Interessant voor iedereen zijn de Moorse baden 'El Banuelo'. Deze vind je in de Carrera del Darro. Alhoewel ze niet meer mochten gebruikt worden door de Christenen zijn ze zeer goed bewaard gebleven.

Kloosters

Het eerste klooster dat werd gebouwd is het Monasterio de San Jéronimo. Vooral de kerk zal je bewondering wekken. Iets later gebouwd en nog wat verder uit het centrum is het kartuizerklooster (Cartuja). Dit klooster is geliefd bij de toeristen door de weelderige versiering van de kerk. Het hoogtepunt is de sacristie.

Pl. de Bib Rambla: het gezelligste plein van de stad, in de omgeving van de kathedraal;

Alcaiceria: in dezelfde omgeving gelegen, een bazaar, vooral gericht op toeristen;

Sacramonte: een heuvelrug met grotwoningen

Alhambraheuvel. Vooral gebruikt voor flamencovoorstellingen, vroeger bewoond door zigeuners;

Parque de las Ciencias: een wetenschappelijk themapark ten zuiden van de stad. Interactief worden hier natuurverschijnselen verklaard. Er is ook een planetarium en een vlindertuin.

dag 14

Vertrek uit Granada naar Alhaurin de la Torre . 150 KM

Landelijke route. We gaan vanuit de camping richting Granada en gaan de autoweg A 395 op richting Motril (westen) en op verkeersknooppunt met de A44 gaan we bij het nemen van de eerste bocht,  naar rechts de autoweg direct af. Op de de tweede rotonde gaan we linksaf (langs MC Donnalds) door het dorp Santa Juliana – Amillia en gaan in het centrum rechtsaf richting de  A-338.

We verlaten Granada in zuid-westelijke  richting over de A-338 .

Na +/- 50 KM en  4 KM na het (stuw) meer bij Poblado del Embalse gaan we op een T splitsing de A-402 op richting Alhama de Granada.

Na  +/- 50 KM passeren we het meer Embalse de Vinuela zuidelijk.

We volgen de A-356 in westelijke richting naar Casabermeja.

Voor Colemenar  slaan we af naar het zuiden en volgen de A-7000 via een mooie rit langs een Park Naturel naar Granada.

In Granada zoeken we de autoweg A7 op om oostwaarts richting vliegveld te gaan.

Na het vliegveld  slaan we af de A-404 op om uiteindelijk naar Alhaurin de la Torre te gaan om de Camper weer in te leveren.

EINDE RONDREIS

Aandachtspunten: Camper en kamperen

Aanwezigheid bij vertrek: -reserve .lampjes

-gevaren driehoek,

-reserve wiel.

-reserve olie.

-wielblokken om camper recht  te zetten op ongelijk terrein ..

-voldoende water en gas.

-spanriemen voor fiets.

-verlengsnoer

-verloop euro stekker 16A  naar normaal  contrastekker  . -grote water fles

-gereedschap,

-sleutels

-sleepkabel.

-Duck tape

-ijzerdraad

-reserve zekeringen.

-briefje met hoogte-breedte maten camper

-handleiding camper met aandachtspunten.

-kenteken bewijs en verzekering bewijs.

 

Controle punten

Dat.

Dat.

Dat.

Dat.

Dat.

Dat.

Dat.

Luifel indraaien.

 

 

 

 

 

 

 

Water voorraad vullen met grote fles.

 

 

 

 

 

 

 

Water voorraad tbv septic WC vullen met gr. fles

 

 

 

 

 

 

 

Vuil water, niet septic tank aflaten (onderweg).

 

 

 

 

 

 

 

Septic tank legen

 

 

 

 

 

 

 

220V kabel loskoppelen en opbergen.

 

 

 

 

 

 

 

Deurtjes/klepjes/kranen buitenom dicht.

 

 

 

 

 

 

 

Bevestiging fietsen op drager controleren

 

 

 

 

 

 

 

zijraampjes sluiten .

 

 

 

 

 

 

 

Banden visueel controleren.

 

 

 

 

 

 

 

Koelkast op 12V  aan zetten, 220V uit

 

 

 

 

 

 

 

Dakraampje sluiten

 

 

 

 

 

 

 

gaskraantjes  dicht.

 

 

 

 

 

 

 

spiegels controleren.

 

 

 

 

 

 

 

Gordijnen achterzijde open

 

 

 

 

 

 

 

Koelkast en andere deurtjes vergrendelen.

 

 

 

 

 

 

 

Losse spullen vast zetten of leggen.

 

 

 

 

 

 

 

Olie + koelwater niveau motor controleren.

 

 

 

 

 

 

 

bij het op de camping rijden en achteruit rijden 2e pers. meekijken ivm bomen  e.d.

 

 

 

 

 

 

 

betalen op de camping

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens het rijden:- afstand houden ivm langere remweg tov auto.

- rekening houden met uitdraaien achterzijde.camper bij wegrijden.

- op de hoogte en breedte van de borden letten, vooral op  smalle wegen in . dorpen en op camping.

- pas de snelheid aan bij wind en voorkom hoge boetes.

De Campings

-De campings in Spanje zijn, vooral in het binnenland bij de grote steden van minder kwaliteit en hebben over het algemeen minder ruimte.

-In de omgeving van steden worden relatief hoge prijzen gevraagd.

-Een goed alternatief is om met de camper te overnachten op parkeerplaatsen of pleinen in dorpen of bij industrie terreinen en tankstations, aan de rand van de stad.

Verkeer in Spanje

In Spanje worden verscheidene wegen onderscheiden:

-Autovista zijn meestal autowegen met tol aangeduid met AP

-Autovias zijn autowegen zonder tol vaak aangeduid met A of E

-Caratera zijn de landelijke doorgaande hoofdwegen met een aanduiding A

-Binnenwegen  vaak met  MA  

De verkeersregels zijn over het algemeen hetzelfde als in Nederland en België:
- Alcoholgehalte: 0,5 promille voor wie minder dan 2 jaar een rijbewijs heeft en voor buschauffeurs

- Brildragers moeten een reservebril bij zich hebben. 
- In bergstreken is een geluidssignaal verplicht bij onoverzichtelijke bochten. 
- U wordt geadviseerd twee gevarendriehoeken mee te nemen. Eén dient 50 meter voor de wagen, de andere 50 meter achter de wagen geplaatst te worden. 

- Snelheidsovertreding met 10 tot 19 km per uur: tot € 150 boete. 
- Fietshelm verplicht sinds 1999, wordt echter nog niet altijd op bekeurd
-Snelheid en snelheidsbeperkingen personenwagen:
Agglomeratie: 50 km/u

Gewone wegen: 100 km/u op wegen met 2X2 rijstroken 
Autosnelwegen: 120 km/u 
Sinds 2011 zijn er snelheidsbeperkingen op voorgaande ivm benzine besparingen.
Snelheid voor personenwagen met aanhangwagen 
Gewone wegen: 70 km/u 
Autosnelwegen: 80 km/u 
Motorhomes mogen niet sneller dan 70 km per uur (vroeger 80 km per uur) over het secundaire    wegennet rijden en op snelwegen maximaal 90 km per uur (voordien 100 km per uur).

Overige regels
- Een set reservelampen meenemen is verplicht.

- Voetgangers op een zebra hebben en krijgen in Spanje altijd voorrang.
- Verkeerslichten: indien men wil afslaan op een kruispunt met om de hoek een oversteekplaats voor voetgangers geregeld door verkeerslichten, moet men wachten tot het voetgangerslicht rood is, zelfs al is er niemand op de oversteekplaats.

-In Spanje is sinds 1 januari 2004 een nieuwe wet van kracht die bepaalt dat iedere Spanjaard een veiligheidsvestje in de auto moet hebben om te gebruiken bij pech of ongeval.

Materialen:

Een kaart van Andalusië (Michelin 578)

Google Maps

Informatie Spaans bureau voor vreemdelingen verkeer: Laan van Meerdervoort 8A 2517 AJ Den Haag. tel: 070-3465900.

www.spaansverkeersbureau.nl lahaya@tourspain.es

 

 

Op 7 juni vertrekken we v.a Joeps Camperhuur richting Ardales. Onderweg stoppen we bij de Embalse del Conde de Guadalhorce en we verwonderen ons over de vele eucalyptus bomen. Het lijkt net alsof we in Australie zijn. Daarna naar camping Ardales, die prachtig ligt a.d Embalse.

8 juni: we gaan de wandeling (13) langs de Embalse de Gaitanejo doen; erg mooi. Het is een bewolkte dag, dus lekker om te wennen a.d warmte. Na lekker tapas  gegeten te hebben, rijden we richting  Antequera. Na veel vragen vinden we eindelijk een camping in Bobadilla.

9 juni: ’s morgens eerst naar Laguna de la Fuente de Piedra, waar flamingo’s voorkomen, niet nu dus. Daarna ten zuiden van Antequera wandeling (12) El Torcal gelopen. Best wel zwaar, want het is erg warm vandaag, (gelukkig genoeg water mee genomen),maar zeker de moeite waard. Daarna bij Embalse de Iznajar op camping la Isla in Rute overnacht, waar we de enigen waren.

10 juni: twijfelen…of Cordoba, of Sierra de Cazorla. We kiezen voor de laatste. Dus een dagje kilometers maken door wisselende landschappen. De camping vlak voor Cazorla kunnen we niet vinden, we rijden door i.d hoop een andere te vinden, maar die vinden we pas i.d Sierra bij Puente de las Herrerias. Mooie camping langs een riviertje. We genieten v.d vele eekhoorntjes, een steenmarter en een ree die zomaar over de camping loopt,

11 juni: Wandeling (28) langs de Rio Borosa; erg mooi, echt genieten, we zien erg veel hagedissen. Overnachten op camping Llanos de Arance, bij Coto-Rios. Ook hier zijn wij een v.d weinige camping gasten. Evenals op de vorige camping wel veel schoolkinderen(waar we absoluut geen last van hebben gehad) Langs het hek v.d camping lopen wilde zwijnen.

12juni: we rijden langs de Embalse del Tranco; prachtige vergezichten. Het is continue genieten! Eind v.d middag is het even zoeken naar een camping, die vinden we in Castril, alleen het hek is dicht. Het telefoonnummer gebeld en in m’n “beste Spaans” gevraagd of  op de camping konden. Even later kwam de eigenaar aangereden op z’n scooter. Ook hier dus moederziel alleen. Na het eten gaan we even door het, iets verder gelegen park wandelen. Aan het eind v.h park komt een rivier onder het park gestroomd en dan staan we in een prachtige gorge,  waar een boardwalk langs de rotsen loopt, die eindigt in een grot.

13 juni: opnieuw mooie route langs de Embalse del Negratin, daar kunnen we weer 2 kanten op…Granada of oostkust. We besluiten om de steden “links” te laten liggen en gewoon verder te gaan met genieten v.d mooie natuur! 

Bij Puente del Rio (Villaricos) kunnen we vrij kamperen a.h strand. Het is bloedheet en geen schaduw. Gelukkig hebben we nog een lege 8l waterfles, die vullen we met zand en zeewater, snijden een stukje v.d rand en we hebben een mooie parasolvoet. ’s Avonds even het stadje in, nooit zo’n ongezellig stadje aan zee meegemaakt, er is geen boulevard of iets dat je langs de zee kan lopen. Op de terrasjes zit je vlak aan een smalle weg.

14 juni we rijden langs de kust zuidwaarts door het Cabo de Gata NP naar San Jose, daar staan we op camping Tau, onder de eucalyptusbomen. ’s Middags gaan we langs de kliffen wandelen(3). Sommige stukjes lopen lastig, vrij steil en over rollende stenen. Maar als we boven zijn is het uitzicht adembenemend. ’s Avonds uit eten i.e visrestaurant. We bestelden een schotel van 4 verschillende vis, er zat weinig smaak aan, maar dat was niet het ergste, het was een en al graat…grrr

15/7 na de was te hebben gedaan gaan we ten zuiden van San Jose 2 mooie baaien opzoeken om te zwemmen. Het is er prachtig, maar niet om op ’t strand te liggen, je wordt helemaal gezandstraald. Dus helaas…niet gezwommen.

16/7 Richting Almeria; dit is het lelijkste stukje Andalusie (van wat wij gezien hebben). Heel veel kassen en “plastic”. Bij Adra gaan we noordwaarts, het wordt al snel bergachtig; smalle weggetjes met aan de ene kant rotsen en de andere een diepe afgrond en veel haarspeldbochten; las Alpujarras . We overnachten op camping Trevelez. Je merkt dat we hoog zitten; ’s avonds (voor de 2e keer deze vakantie) de lange broek aan

17/7 Naar Capileira, daar starten we wandeling 6. Het 1e deel is niet echt spectaculair, we lopen a.d rechter kant v.d Barranco(kloof). Wel steeds mooi uitzicht op de Mulhacen (3500m), waar nog wat sneeuw op ligt. Bij de elektriciteitscentrale zijn we nog een stuk verder gegaan over een smal, steil, rotsachtig paadje. Op de terugweg lopen we vanaf de elektriciteitscentrale a.d linker kant v.d Barranco. En dit paadje is smal, soms heel rotsig, soms loop je door, of langs beekjes, erg mooi! In Capileira tapas gegeten. Daarna naar camping el Balcon in Pitres.

18/7 Via Lanjaron komen we bij Motril a.d Costa del Sol. Daar gaan we bij Playa Herradura heerlijk een paar uurtjes genieten op ’t strand en van ’t lekkere water. We besluiten om i.d buurt een camping te zoeken, dit lukt dus niet echt, als we een bordje zien, zijn we er al voorbij en is het lastig om te keren. (volgende keer campinggids mee, zodat we weten waar er een is) Pas in Torrox vinden we camping Los Pinos, erg mooie camping i.e pijnbomenbos, wel ver v.d zee af.

19/7 we hadden eigenlijk nog i.d buurt van Nerja willen kijken, maar ja dan moeten we weer een flink stuk dezelfde weg terug…dus we gaan richting Gibraltar. We overnachten op een camping in Los Canos de Meca dichtbij het strand, waar we lekker gezwommen hebben i.d Atlantische Oceaan. ’s Avonds de zon i.d zee zien zakken.

20/7 we willen wat langer aan zee blijven, maar deze camping is niet geweldig, dus gaan op zoek naar een andere, maar geen een ligt direct aan zee. Bij Cabo de Roche genoten v.h mooie uitzicht op de oceaan. Dan maar weer het binnenland in, daar vinden we een mooie camping voorbij Alcala de los Gazules. “s avonds heerlijk gegeten i.h camping restaurant, daarna i.d mooie omgeving gewandeld.

21/7 mooie route met veel kurkeiken langs de weg. In La Sauceda doen we een prachtige wandeling(19), eerst lopen we door een kurkeikenbos, de route uit het boekje loopt aanvankelijk gelijk met een paaltjes route. Als we op de houtvestersweg zijn, moeten we die volgen volgens het boekje. Wij gaan de paaltjes volgen en na veel klauterwerk over smalle rotspaadjes, zien we de Pico Aljibe, die gaan we natuurlijk beklimmen…prachtig uitzicht! We lopen een stukje dezelfde weg terug, maar willen niet helemaal tot aan de houtvestersweg dezelfde weg terug. Zodra we links af kunnen doen we het. Eigenlijk vind ik het eng, ben bang dat we in een heel ander dal uitkomen. Gelukkig komt ’t toch goed en staan we na 4,5 uur gelopen te hebben weer bij de auto. Bij een boercafeetje gaan we tapas eten, Queso de Gazule (geitenkaas) en zelfgemaakte Chorizo,…zooo vreselijk lekker allebei! Daarna door naar Ubrique, prachtige rit door beboste bergen. Het is inmiddels al 17 uur geweest en we zijn naarstig op zoek naar een camping, vlgs de kaart is er een in Ubrique, maar vlgs een aantal mensen die we vragen, is de dichtstbijzijnde camping in Grazalema, 25km verder. De camping in Grazalema is qua ligging zeer de moeite waard, prachtig uitzicht over ’t stadje en ’t naast gelegen dal.

22/7 ’s morgens even ’t stadje in en op een terrasje gezeten. Daarna naar camping El Sur, vanwaar we 2km lopend naar de binnenstad van Ronda gaan. Daar de Iglesia de Santa Maria la Mayor, natuurlijk de Puento Nuevo (die 100m boven de rivier ligt!) en de Arena bezocht. Heel imposant. In de arena lopen we door de gang, waar de stieren vroeger doorheen liepen, vaak hun dood tegemoet, raar idee! Nog even wat geslenterd door de mooie straatjes en een terrasje gepakt, toen hadden we ’t alweer gezien. Terug op de camping hebben we ’s avonds heerlijk!!! Gegeten, zonder twijfel het beste campingrestaurant waar we geweest zijn.

23/7 Eerst terug naar Ronda, vlak voor de stad linksaf een klein weggetje in, om van die kant de Puento Nuevo te bekijken, erg de moeite waard, de foto’s hiervan vallen tegen, was een beetje heiig. Daarna naar Garganta del Chorro, zijn we de 1e dag voorbij gereden. Echt heel mooi. We moeten nog een keer terug, dan kunnen we Caminito del Rey lopen, wandeling langs de kloof, hiervoor moet je reserveren. Vanaf hier gaan we weer naar camping Ardales, waar we ook de 1e nacht gestaan hebben…”de cirkel is rond” De laatste nacht genieten v.d mooie sterrenhemel!

24/7 Camper een beetje schoonmaken en op ons gemak richting Joep om hem weer in te leveren. Daarna door Joep weer naar het vliegveld gebracht.

 

2200km gereden, best veel, maar we hebben super genoten v.d mooie natuur! We hebben gebruik gemaakt vd Delta’s wandelgids en de Michelingids Andalusie en wegenkaart. Vlgd keer nemen we wel een campinggids mee!

 

Op 27 september 2012 kwamen we na een goede vlucht aan in Malaga, waar Joep al op ons stond te wachten. Even spannend bij zijn huis, want de oprit ( beter gezegd: afrit) was nogal steil en bochtig. Na een lekker drankje hebben we onze koffers uitgepakt en zijn we naar het dorp gereden waar we heerlijk hebben gegeten. Alvast wennen aan de grote porties! Die eerste nacht was gedenkwaardig, want voorhet eerst dit jaar viel er regen, en dan ook maar meteen in gigantische hoeveelheden ( sinds 1957 had het niet meer zo geregend). Gaan we daarvoor naar Zuid-Spanje????  Weinig tot niet geslapen dus, en in de ochtend na het ontbijt bij Joep moest de camper ook nog naar boven. Dat ging niet vanzelf, er was hulp van de buurman nodig om zoveelmogelijk gewicht op de voorwielen te krijgen! Lachend, maar van binnen best bang, kwamen we in twee pogingen boven aan de weg. Na een instructierondje vertrokken we…

Ondanks het wat mindere weer zijn we toch naar Ronda gereden, mooie route door de bergen, met regelmatig heel weinig zicht door regen en mist. Maar het was de moeite waard, Ronda was geweldig leuk en na een nat eerste half uurtje klaarde het ook nog op. Puente Nuevo was heel bijzonder, ook de oude stad was heel mooi. En het was er( misschien ook dankzij het weer) niet zo druk! Camping opgezocht vlak buiten Ronda, daar zagen we nog de restanten van modder en zand die over de weg waren gespoeld, was allemaal al weggeschoven, maar er waren diepe voren geslagen in de olijfgaarden. Fijne camping, lekker rustig en na die eerste onrustige nacht hebben we daar heerlijk geslapen.

De toeristische route van Ronda  door de bergen naar de kust ( van de site) hebben we ingekort, omdat het lastig rijden was met nog veel mist. Het uitzicht dat zo mooi moest zijn ( met vele pueblos blancos) hebben we dus grotendeels gemist… langs de rots van Gibraltar gereden, nog steeds regenachtig. Door naar Tarifa, ook daar hing de sfeer van een badplaats in de regen….het beachvolleybalveld stond volledig onder water, er was zo goed als geen wind dus de beloofde kitesurfers lieten zich niet zien die dag. Via Las Dunas, waar het zand op de weg ons dwong om om te keren naar de mooie plek aan het strand gereden die Joep ons had aangeraden. Met een stuk of 15 andere campers én een bus vol Spaanse mannen die daar de hele nacht kwamen vissen ( en niks vingen).  Heerlijk een uurtje op het strand geweest, het weer begon duidelijk op te klaren!

Op zondag 30 september zijn we een dagje overgestoken naar Marokko: Tanger ligt tenslotte vlakbij. Op de boot moesten we in een lange rij om een stempel in ons paspoort te halen ( wie dat niet had werd ook meteen teruggestuurd de boot op) en toen bleek dat we, zonder dat we dat wisten, een compleet verzorgde tour hadden geboekt ipv alleen een ticket voor de boot. Komt er van als je geen Spaans spreekt en zij weinig tot geen Engels… achteraf erg leuk, de Medina was anders echt een doolhof voor ons geworden. Leuk om het spel mee te spelen met de vele verkopers, niemand doet moeilijk als je niks koopt zolang je vriendelijk blijft en een grapje maakt. Wel een heel mooi kleed gekocht, misschien teveel betaald maar wij hadden het er voor over dus wat is dan te veel… Aanrader om te doen, je stapt toch even in een heel andere wereld! Omdat het al laat was toen we terugkwamen hebben we een camping opgezocht net buiten Tarifa, prima plek.

Maandag 1 oktober, onze eerste duik van de vakantie! Meteen na het ontbijt het prachtige strand opgegaan, hadden het helemaal voor ons alleen… in de verte zagen we de kitesurfers, bij ons was het heerlijk rustig.  Ideaal dat je pas om 12 uur van de camping hoeft, zo kun je de dag nog eens ontspannen beginnen.. doorgereden naar Càdiz, door niet zo fraai landschap: kaal, met heel veel windmolens ( niet die mooie van Don Quichotte, maar de moderne variant) en zonnecollectoren. Ideaal gebied daarvoor! Cadiz was geweldig, tenminste het oude gedeelte. Het is omgeven door industrie en havens, maar het loont echt de moeite om door te rijden naar de oude binnenstad. Vlakbij het station is een grote parkeerplaats waar de camper makkelijk kon staan, betaald maar niet duur. En je loopt er zo de oude stad in. De kathedraal met zijn gele koepel was prachtig, maar vooral de sfeer in de smalle straatjes en de prachtige parken langs de oceaan zijn heerlijk om in rond te lopen. Daarna op zoek naar een camping, moesten er voldoende zijn maar bleken allemaal dicht… uiteindelijk bij Chipiona ( naast de gesloten municipal) een goed plekje gevonden, samen met een stuk of 5,6 andere campers. Ook weer meteen aan het strand, waar we een fantastische zonsondergang zagen… we hebben het getimed: de zon zakte van halverwege tot helemaal weg in 30 seconden!

2 oktober, naar Sanlucar de Barrameda. Leuk stadje, drukke overdekte markt met veel vis en grote bakken slakken.. gelukkig ook veel groente en fruit en niet te vergeten heel veel olijven. Goede inkopen gedaan dus! ’s Middags met een boot door Parque Nacional de Donana gevaren met twee stops. Was heel ontspannend, maar het  viel door onze misschien te hoge verwachtingen wat tegen. Niet zoveel dieren gezien als we hadden gehoopt. Twee soorten herten, wilde paarden, flamingo’s ( dat dan weer wel), witte reigers en in de verte een visarend. En kluten, allerlei strandlopers…. Maar te weinig tijd om er op je gemak van te genieten. Via een hobbelige weg naar de camping in Rota gereden, prachtig plekje. Weer de zon in de zee zien zakken en heerlijk geslapen…

Woensdag 3 oktober, weer gestart met een duik in zee. Heerlijk wakker worden hoor! Daarna lekker douchen en op pad naar dos Hermanas, de camping bij Sevillia die aangeraden was op de site van Joep. We hebben inmiddels besloten om Sevilla zelf over te slaan, we zijn moe en willen ook uitgerust terugkomen in Nederland. Sevilla bewaren we voor een citytrip.. Heerlijke camping met een prachtig zwembad, lekker lui gedaan, gelezen, weer gezwommen, je kent het wel.. ’s Avonds kregen we bezoek van een soort salamandertje dat op de lamp van de lantaarnpaal geplakt leek, kreeg al snel gezelschap van twee soortgenoten. En natuurlijk de katten, die we op elke plek wel tegenkomen. Allemaal goed doorvoed en met een glanzende vacht, daar hoef je geen medelijden mee te hebben…

4 oktober, naar Italica gereden, vlak boven Sevilla. Een oude Romeinse opgraving, een stad die in 206 v. Chr. gesticht is om de vele gewonde Romeinse soldaten uit de oorlogen tegen Carthago op te vangen. Heerlijke plek, waanden ons even echt in Italië, met cypressen en al. Prachtig weer, niet druk, dus heerlijk rondgedwaald en ons afgevraagd wat er van onze hedendaagse gebouwen na 2000 jaar nog teruggevonden wordt.. Het amphitheater was schitterend, was het op twee na grooste van het Romeinse Rijk.  O ja, en zowel Hadrianus ( je weet wel, van die muur in Engeland) als Traianus zijn hier geboren! Bijzonder dat er na de Romeinse tijd niets anders bovenop is gebouwd, daarom is het een prachtig voorbeeld van hoe een Romeinse stad er uitgezien moet hebben ( met een beetje verbeeldingskracht dan..) Daarna via de toeristische route van de site naar Cordoba gereden, langs een schitterend stuwmeer waar we onder de olijfbomen hebben gelunched. Aangekomen op de camping in Cordoba bleek het zwembad, waar we ons erg op hadden verheugd want inmiddels was het weer heel mooi weer, al gesloten. Wie wil er nou nog zwemmen in oktober… wij dus!

Vrijdag de hele dag in Cordoba geweest, met de bus die vlakbij de camping stopte. Was werkelijk geweldig. Heerlijk om door het oude deel van de stad te slenteren, de Middeleeuwse synagoge te bekijken, de pleintjes waar handenarbeid nog een kunst en een vak is en waar heel bijzondere dingen werden gemaakt, gewoon geweldig. Het paleis van de koningen ( Alcazar) was al fraai, maar de Mezquita sloeg alles. Als je daar binnenstapt kun je niet anders dan betoverd raken door al die bogen…. Zo bijzonder! De combinatie van Moorse en Islamitische kunst in de ene ruimte en een Rooms Katholieke kathedraal daar middenin is zó bijzonder, wij zijn er ook nu nog diep van onder de indruk…

Even het verhaal in het kort: ooit was er een oude Christelijk heiligdom op deze plek, San Vicente Basilica. Die is vernietigd tijdens de Islamitische periode om de moskee te bouwen. In 785 begonnen de Moren met de bouw daarvan, Cordoba was destijds de hoofdstad van Al-Andalus. In de loop van de tijd is de moskee uitgebreid, de mihrab( de heilige plek naast die waar de imam het  gebed leidt)  is ongelofelijk mooi. Koning Ferdinand III heroverde Cordoba in 1236 op de Moren en de kapel van Villaviciosa werd gebouwd onder de koepel in de moskee. Nog in datzelfde jaar werd de eerste euchristieviering gehouden. Ook hier zijn een aantal uitbreidingen toegevoegd. Het is dus een heel bijzondere plek, in de folder staat een mooie tekst: “ Because beauty, as truth and righteousness, are an intidote for pessimism, and an invitation to take pleasure in life, a shaking of the soul…”

Op ons gemak via Baena richting Granada. Zoveel olijfbomen….op een gegeven moment heb je ze eigenlijk wel gezien…het laatste deel van de route werd steeds mooier, afwisselender. De camping in La Zubia was geweldig, met een heerlijk zwembad en veel mooie details op de camping zelf. Lekker gezwommen, even ontspannen en het hoofd leegmaken voor de indrukken van Granada.

Met de bus naar Granada, stopte vlakbij de camping. Last van mijn voet, dus het lopen ging erg moeizaam, daarom hebben we in Granada de bus genomen naar de Albaicin. Heel bijzonder, door straatjes waarvan je denkt dat er echt geen bus doorheen kan maar dat lukt dan toch… vanaf de mirador San Nicolas het uitzicht op het Alhambra  bewonderd, net als heel veel anderen. Voor het eerst deze vakantie op een echt drukke plek gestaan, wel heel leuk en levendig, veel zigeuners die trots waren op hun afkomst en geweldig gitaar speelden. Ook veel ‘hippies’ met zelfgemaakte sieraden enzovoorts. Lekker gegeten op het terrasje daar vlakbij en toen weer met de bus naar het centrum. Langs de kathedraalgelopen en een geweldig kruidenzaakje gevonden…moesten we natuurlijk weer iets kopen.

En toen het Alhambra, wij hadden kaartjes voor de middagsessie. Zo werkt het dus, je moest al in Nederland een kaartje reserveren, wij dachten dat dat overdreven w as maar toen bleek al dat er  alleen nog kaarten waren voor deze zondagmiddag ( wij hadden eigenlijk op maandag willen gaan, zat al vol!) Dus wil je hier naar toe: plan het goed en regel kaartjes vanuit Nederland. Werkte prima en snel, we hoefden niet meer in de lange rij bij de kassa.

De kaartjes regelen vooral de toegang tot het Nasridenpaleis, daar moet je echt op het juiste tijdstip aanwezig zijn ( liefst iets eerder). Maar wat een ervaring….. ongelofelijk wat mensenhanden hebben kunnen maken….je komt ogen te kort. Het was zo mooi dat we vergaten met hoeveel mensen we daar liepen. Indrukwekkend in het kwadraat!

Daarna de grote toren beklommen, prachtig uitzicht over de stad en de rest van het Alhambra. Helaas was mijn voet een beetje spelbreker, waardoor we de Generalife niet meer hebben kunnen bekijken. … niet zo heel erg, we waren allebei helemaal stil van al het moois in het paleis. Trouwens, ook een hele mooi souvenirwinkel bij het Alhambra, meer een museumwinkel zoals we die hier kennen dus nauwelijks kitsch. Mooie plek voor souvenirs…

Tja, wat gaan 14 dagen snel…. We zijn al weer aan het aftellen en bedenken dat we het de laatste paar dagen echt lekker rustig aan willen doen. Het is warm, boven de 30 graden, en met een voet die niet echt wil kunnen we een bergwandeling in de Sierra Nevada wel vergeten. Dus besluiten we om een mooie route door de  Sierra Nevada te rijden ( een deel van de Route Alpujarras)  en door de bergen rustig naar Motril af te zakken. Daar rijden we langs de kust naar La Herradura. De camping daar was een tropisch paradijsje, met bananenbomen, vijgen en cherimoyas naast de camper. Gewelidg! Wel wat verouderde gebouwtjes, maar zoals overal tijdens deze reis brandschoon sanitair en vlak bij de Middelandse zee. Onze eerste duik in de Mediterranee! Was duidelijk warmer dan het water in de Atlantische Oceaan en trouwens ook dan in de zwembaden op de campings…

Dinsdag 9 oktober, heerlijk plekje aan een rustig strand gezocht, we hebben het wederom voor onszelf. Met de camper aan de rand van het strand is het heel luxe, lekker koud drankje bij de hand, of koffie/thee… gelezen, gezwommen, in de zon (Gerard) en schaduw (Joyce) gezeten en vooral lekker niks gedaan….

Woensdag nog maar een keer hetzelfde recept, maar dan op een ander strandje…. En toen was het ineens half vijf, we hadden afgesproken om rond 6 uur bij Joep te zijn… werd 10 minuutjes later, Joep reed de camper naar beneden en na een lekker biertje en kennismaken met onze ‘opvolgers’ moesten we dan toch onze koffers gaan inpakken. Weer heerlijk gegeten met z’n vijven en voor het laatst het trapje naar ‘ons’ heerlijke bed opgeklommen…. Na een ontbijtje bracht  Joep ons en nog twee anderen die later die avond waren teruggekomen naar het vliegveld, terug naar een inmiddels behoorlijk afgekoeld en herfstig Nederland……Joep, bedankt voor je goede zorgen en voor het gebruik van de camper, we hebben er van genoten!!!!

Gerard en Joyce

 

 

Boek nu een onvergetelijke camper vakantie in Andalusië Contact